Bajnai az államfőhöz fordult az emlékmű ügyében

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

-

Áder János köztársasági elnök közbenjárását kérte az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon annak érdekében, hogy ne épüljön fel a német megszállás áldozatainak emlékműve. Az MSZP a polgári engedetlenségi akciót hirdető civilek mellé állt.


A volt miniszterelnök az államfőnek címzett nyílt levelében felidézte Áder János hétfői beszédét, amelyet a Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen mondott az auschwitz-birkenaui emlékhelyen. Bajnai Gordon szerint a köztársasági elnök igazi európai, a nemzet egységét kifejező, államfőhöz méltó beszédet mondott. Áder János Lengyelországban emlékeztette a jelenlévőket, hogy mintegy félmillió honfitársa lelte ott halálát. Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt – idézte fel – azok, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak. „1944 tragédiájának a megértéséhez önmagunkkal kell szembenéznünk" – hangsúlyozta az államfő. Bajnai Gordon arra kérte a köztársasági elnököt, hogy a megemlékezésen kifejtett álláspontját képviselje akkor is, amikor a kormány olyan történelemhamisító emlékművet készül állítani a budapesti Szabadság téren, amely ezzel teljes mértékben összeegyeztethetetlen.


Az MSZP a polgári engedetlenségi akciót hirdető civilek mellé állt

Az MSZP szerint a Szabadság térre tervezett történelemhamisító emlékmű ellen tiltakozó civilekkel szemben az Orbán-kormány immár akár a karhatalmat is bevetheti. Az ellenzéki párt a polgári engedetlenségi akciót hirdető civilek mellett áll. Álláspontjuk szerint nem lehet úgy tenni, mintha az újkori magyar történelem legnagyobb nemzeti sorscsapására emlékeztető honpolgárok követnének el valamiféle jogsértést akkor, amikor nem engedik felállítani a deportálásokban közreműködő magyar állami szervek felelősségét kitakarni kívánó a nemzeti önfelmentés szobrát. Az MSZP bízik benne, hogy "a magát a nemzeti ügyek kormányának nevező hatalom erőszakmentesen oldja meg az általa előállított feszültségterhes helyzetet", ezért felszólítják a hatóságokat, hogy ne akadályozzák a békés tüntetők szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Mint arról beszámoltunk: a józsefvárosi jegyző birtokvédelmi határozatának kézbesítésére várnak a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozók. A demonstrálók továbbra is a téren maradnak, kedden délután ismert politikusok szólalnak fel gyűlésükön.