A 89. percben bombázták szét a magyar Eb-álmot

Forrás: AFP

-

Pótselejtezőre kényszerül a magyar fociválogatott az Eb-selejtezőkön, miután Törökország emberhátrányban, egy 89. percben lőtt szabadrúgásgóllal megszerezte a legjobb harmadik helyet.


Drámai körülmények közt bukta el a magyar válogatott a biztos Eb-részvételt. Már két napja lejátszotta az utolsó meccsét, hétfő este kiszurkolta a spanyolok győzelmét Ukrajnában, és már csak egy elég valószínűtlen forgatókönyv szerint maradhatott hoppon. A legutolsó játéknapon Törökországnak le kellett győznie Izlandot, ÉS Lettországnak ki kellett kapnia otthon Kazahsztántól ahhoz, hogy a törököké legyen a legjobb harmadik hely. Bármilyen valószínűtlennek tűnt, mégis megtörtént, nem akármilyen körülmények közt.


Kazahsztán a 65. percben Iszlambek Kuat góljával vezetést szerzett Lettországban, ekkor már csak egyetlen török gólra voltunk attól, hogy Magyarország helyett Törökország legyen a legjobb csoportharmadik, és ezzel főtáblás az Eb-n.

Ugyanakkor a törökök egyáltalán nem voltak meggyőzőek: az első félidőben többnyire fölényben játszottak, de nem igazán átütően, sőt a félidő hajrájában már egyre többet értek fel a kapujuk elé az izlandiak. A második félidőben már nem volt akkora a török nyomás, csakhogy Kazahsztán vezetésének híre eljutott Fatih Terim szövetségi kapitányig, aki szólt a játékosainak, azaz ettől kezdve abban a tudatban fociztak, hogy egyetlen gólra vannak a biztos Eb-részvételtől – a magyarok pedig a biztonság helyett a pótselejtezőtől.

A 77. percben Göhkan Töre rendkívül durván beleszállt Bödvarssonba, amiért egyből pirosat kapott, a hajrára emberhátrányba került Törökország. Úgy tűnt, az amúgy is erősen fáradó törökök esélyei ezzel szinte a nullára apadtak, egy-egy átlövésben vagy pontrúgásban bízhattak. Helyzetből nem is adódott nekik túl sok, ám a 89. percben kaptak egy szabadrúgást, amit Selcuk Inan 25-ről a jobb felsőbe tekert. A maga nemében csodálatos gólt volt, de rettenetesen fájdalmas a magyar szurkolók számára.A végjátékban jött egy izlandi szabadrúgás is, de az elakadt a sorfalban, majd az emberhátrányban lévő törökök védekeztek hősiesen, többször is becsúszva. A négyperces hosszabbításban már nem történt semmi érdemleges, Lettországban pedig csak Kazahsztán növelhette volna az előnyét. Megvalósult tehát a valószínűtlen forgatókönyv, így Törökország lett Magyarország helyett a legjobb csoportharmadik.

A magyar válogatottra tehát vár még egy oda-visszavágós párharc, ahol várhatóan Ukrajna, Svédország, Bosznia-Hercegovina vagy Dánia lehet majd az ellenfele (ez azonban változhat, ha az UEFA friss rangsorában nagy lesz a mozgás). A sorsolást vasárnap 11 órától rendezik Nyonban.

Az Eb-re már kijutott csapatok: Franciaország (házigazdaként), Anglia, Csehország, Izland, Ausztria, Észak-Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Belgium, Wales, Albánia, Románia, Németország, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia, Horvátország, Törökország.


Az utolsó játéknap eredményei és a harmadikok tabellája


A csoport:
Lettország-Kazahsztán 0-1 (0-0)
Hollandia-Csehország 2-3 (0-2)
Törökország-Izland 1-0 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. (és Eb-résztvevő) Csehország 22 pont, 2. (és Eb-résztvevő) Izland 20, 3. (és Eb-résztvevő)Törökország 18, 4. Hollandia 13, 5. Kazahsztán 5, 6. Lettország 5 - azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

B csoport:
Belgium-Izrael 3-1 (0-0)
Ciprus - Bosznia-Hercegovina 2-3 (2-2)
Wales-Andorra 2-0 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. (és Eb-résztvevő) Belgium 23 pont, 2. (és Eb-résztvevő) Wales 21, 3. (és pótselejtezős) Bosznia-Hercegovina 17, 4. Izrael 13, 5. Ciprus 12, 6. Andorra 0

H csoport:
Bulgária-Azerbajdzsán 2-0 (1-0)
Olaszország-Norvégia 2-1 (0-1)
Málta-Horvátország 0-1 (0-1)
A csoport végeredménye: 1. (és Eb-résztvevő) Olaszország 24 pont, 2. (és Eb-résztvevő) Horvátország 20, 3. (és pótselejtezős) Norvégia 19, 4. Bulgária 11, 5. Azerbajdzsán 6, 6. Málta 2 - a horvátoktól egy büntetőpont levonva.

A csoportharmadikok tabellája:
1. Törökország 16 pont (12-7) - Eb-résztvevő
2. Magyarország 15 (8-5)
3. Ukrajna 13 (11-4)
4. Norvégia 13 (8-10)
5. Dánia 12 (8-5)
6. Svédország 12 (11-9)
7. Írország 12 (8-7)
8. Bosznia-Hercegovina 11 (11-12)
9. Szlovénia 10 (10-11)

A csoportharmadikok számításánál a csoportutolsók elleni eredményt nem veszik figyelembe.