Bajban a svájci óragyártók

Fotó: AFP / FRED DUFOUR

-

A svájci óragyártók is megérzik, hogy Kínában nincs minden rendben a gazdasággal. Az ágazat kivitele a válság óta a leggyorsabban csökkent az elmúlt időszakban.


A válság óta a legnagyobb mértékben esett vissza a svájci órák exportja a harmadik negyedévben. Az ágazat eredménye 7,2 százalékkal csökkent – írja a Bloomberg. Ennél nagyobb mértékű zuhanásra utoljára 2009-ben volt példa.

A visszaesésre részben a svájci frank erősödése a magyarázat. A deviza azt követően kezdett szárnyalni, hogy a svájci jegybank januárban elállt attól, hogy az euróhoz kösse az árfolyamot. Ez minden svájci exportőrt egyaránt érint, ám a svájci vámhivatal friss adatai alapján a kivitel mégis kisebb mértékben, 5 százalékkal csökkent az első kilenc hónapban.

Az óragyártókat tehát más is sújtja. Elsősorban a kínai piac gyengélkedése, amit részben a világ második legnagyobb gazdaságának a vártnál kisebb növekedése magyaráz, részben pedig az, hogy a pekingi vezetés évek óta törekszik a luxusfogyasztás visszafogására. Ez pedig jelentősen érezteti hatását az óraműhelyekben is. A hongkongi és a kínai export ugyanis a svájci óraexport negyedét teszi ki.

Válságot vizionálni persze egyelőre nem kell, hiszen 2009-ben 30 százalékot meghaladó visszaesésre is volt példa, most pedig az év első hónapját tekintve mindössze 2 százalékos a csökkenés az ágazati szövetség adatai szerint.

A luxusipar pedig továbbra sincs bajban Svájcban: az ékszerek kivitele – az ágazatok közül egyedüliként–, ha mindössze 1,4 százalékkal is, de növekedni tudott.