Bajba kerülhetnek a tanárok

Fotó: Getty Images / Digital Vision / Getty Images / Digital Vision

-

Iskolák tucatjainak bezárásától és tömeges pedagóguselbocsátástól tartanak a szakszervezetek. Az oktatási intézmények fenntartásáért felelős KLIK cáfolta ugyan, hogy létszámstop van az iskolákban, ám a napokban meghirdetett tanítói és tanári álláshelyek száma nagyon alacsony.


A VS.hu múlt héten úgy értesült, hogy amíg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nem szerveződik újjá, addig „befagyasztottak” minden álláshirdetést, amelyet a felügyelete alá tartozó intézmények adnának fel. Megkeresésünkre a KLIK tévesnek minősítette értesüléseinket. Felhívta a figyelmünket a közszolgálati állásportálon található álláshirdetésekre. A cikk írója átnézte az utolsó ezer hirdetést, ám azok közt mindössze 113 általános iskolai tanári, illetve tanítói, valamint 37 középiskolai tanári állás betöltésére írtak ki pályázatot – országszerte. A többi álláshirdetés más szakmáké.

Ki vehet fel tanárt a megüresedett helyekre?

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az egész szakma megsínyli az átalakítást. Galló Istvánné a VS.hu-nak elmondta: nem ismerik a kormányzat pontos terveit, ám legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy a pedagógushiányt úgynevezett „áttanítással” kívánják megoldani, vagyis egy tanárnak több oktatási intézményben is kell majd tanítania. Ez különösen vidéken jelent problémát, ahol az utazási költségek sem elhanyagolhatóak.

Galló Istvánné hangsúlyozta ugyan, hogy ez nem törvénytelen, ám emlékeztetett arra, hogy a munkaerő-gazdálkodási jogkört a KLIK gyakorolja, vagyis az intézményeknek nincs saját költségvetésük, és nem vehetnek fel senkit még a megüresedett helyekre sem.

A diáklétszám csökkentése a probléma?

A másik ismert pedagógus érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke szerint országosan körülbelül 35-36 ezer diák hiányzik az oktatási rendszerből, ami csak részben indokolható azzal, hogy az ezredforduló táján kevés gyerek született. Mendrey László súlyos problémának nevezte, hogy 18-ról 16 évre csökkentették a tankötelezettség korhatárát.

A kihullók a valódi munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni, ez pedig a családok számára is súlyos problémát jelent. Országszerte 50-60 iskola működése és az ott dolgozó pedagógusok munkája kerül veszélybe – becsülte Mendrey László.

Személyi kérdőjelek

A szakszervezeti vezetők nem ismerik a KLIK-nél zajló átalakítási folyamatokat, miként arról sincs megbízható információjuk, hogy az új kormányban ki foglalkozik majd a közoktatás kérdésével. Információink szerint Hoffmann Rózsa a hamarosan felálló Nemzeti Pedagógus Kar főtitkára lehet. A köznevelésért még néhány napig felelős államtitkár jövőjével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Utódja Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője lehet. A KLIK éléről szinte bizonyosan távoznia kell Marekné Pintér Arankának. Utódja valószínűleg Áder János köztársasági elnök testvére, Pölöskei Gáborné lesz, aki jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményfejlesztési főosztályát vezeti.