Babapopsira ajánlják, pedig nem is kerülhetnének a pelus alá

Fotó: iStockphoto / AGrigorjeva

-

A fogyasztóvédők 21 hintőport és 19 babakrémet vizsgáltak meg, és hat hintőpor nem felelt meg az előírásoknak.


Az újszülöttek, a csecsemők és a kisbabák életében a bőr egyik leginkább problémás része a pelenkával fedett terület. A vizeletből és a székletből kémiai anyagok szabadulhatnak fel, amelyek megváltoztatják a bőr pH értékét, és irritációt, bőrelváltozást, gyulladást okozhatnak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ugyanakkor több olyan babahintőport is talált, amelyek irritálják a bőrt, mégsem jelezték a csomagolásukon, hogy nem kerülhetnek a pelenka alá.

Egy esetben, a Cao Natur Babahintőpornál azt állapították meg, hogy a termék olyan tartósítószereket tartalmaz, amelyeket a címkén nem tüntették fel.

Kétféle Dino Babahintőpor és a Trompy Talco Perfumado Babahintőpor olyan tartósítószert tartalmaz, amelyet ugyancsak nem jelöltek meg, és a címkén nem szerepelt a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondat.

A Caola Kamillás Hintőpor két verzióján pedig nem jelent meg a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondat a címkén.

2015. október 16-ától a három év alatti gyermekek popsiján, egész pontosan a pelenkával fedett bőrfelületén kétféle paraben anyag használata is tilos, ha nem kifejezetten lemosásra szánják a kozmetikai terméket. Minden egyéb esetben - ahol a kérdéses parabeneket alkalmazzák - kötelező feltüntetni a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondatot.

A vizsgálat eredményeit táblázatban foglalták össze a fogyasztóvédők.