Babakocsival ellehetetlenülhet a metrózás

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Túlbiztosítana a BKK a készülő szállítási szabályzatával. Két felnőtt kísérő kellene ahhoz, ha valaki mozgólépcsőn szeretne babakocsival közlekedni, továbbá a babakocsisoknak és a mozgáskorlátozott utasoknak minden esetben kötelező lenne előzetes engedélyt kérniük a forgalmi személyzettől.


Augusztus 18-ig lehet véleményezni a BKK Személyszállítási Üzletszabályzatának módosítástervezetét, amelyet a társaság a minap közzétett a honlapján.


Ebben szerepel, hogy a mozgólépcsők babakocsival csak


abban az esetben vehetők igénybe, ha az utazás során a babakocsi szállításához 2 felnőtt kísérő van jelen, és a kapaszkodásban nincsenek akadályozva.

Emellett kötelező lenne kivenni a gyereket a kocsiból, amit lehetőleg össze kellene csukni, a kicsit meg lehetőleg valamilyen hordozóba tenni.

Az utazást ennél is jobban megbonyolítaná, hogy a készülő szabályzat szerint


a lifttel rendelkező állomásokon a mozgáskorlátozott utasok, a babakocsival, vakvezető vagy nagy testű kutyával közlekedő személyek a mozgólépcsőt nem vehetik igénybe.

A lifttel nem rendelkező állomásokon pedig


minden esetben kötelesek előzetes engedélyt kérni az állomási forgalmi személyzettől. Az engedélykérés történhet személyesen vagy az állomás területén elhelyezett segélykérő készülékeken keresztül.

A fenti korlátozások nem szerepelnek a jelenlegi szabályzatban. Az új korlátozás a 4-es kivételével valamennyi metróvonalra vonatkozna, hiszen az 1-es, 2-es, és 3-as metróhoz tartozó állomásokon nincs lift. Ezeken az állomásokon tehát engedélykérés után, de csak két felnőttel lehetne majd megpróbálkozni a babakocsis mozgólépcsőzéssel.