Babája született a petefészekszövet-beültetésen átesett nőnek

-

A szövetet gyermekkorban távolították el, majd fagyasztva tárolták, és 12 évvel később transzplantálták.


A kongói származású belga nőnél ötéves korában állapítottak meg sarlósejtes vérszegénységet, 11 éves volt, amikor Belgiumba költöztek. Csontvelő-átültetéssel gyógyították meg, ehhez kemoterápiára volt szükség. A kezelés előtt a belga orvosok eltávolították az egyik petefészkét, és szövetdarabokat fagyasztottak le belőle, hogy később a szövet visszaültetése után esetleg gyereke lehessen. Ekkor 13 éves volt.


A belga orvosok a Human Reproduction című szaklapban számoltak be sikerükről, mely azt a reményt kelti, hogy a jövőben a súlyos beteg gyermekek számára is biztosíthatják, hogy később, felnőve családjuk lehessen. „Ha olyan betegséget állapítanak meg náluk, melynek kezelése tönkreteheti a petefészek működését, akkor a szövet lefagyasztása a termékenység megőrzésének egyetlen módja" - mutatott rá Isabelle Demeestere nőgyógyász, az Erasme Kórház kutatója.

Felnőtt donorok petefészekszövetének átültetése után már történtek sikeres terhességek, olyan esetben azonban még nem, amikor serdületlen kislány szövetét transzplantálták. A névtelenséget kérő belga páciensnek a kemoterápia, a csontvelő-átültetés és az egy évig tartó, az immunrendszer működését gátló gyógyszeres kezelés után, 15 éves korában a megmaradt petefészke már nem működött. Azonban 12 évvel később orvosai visszaültették a gyermekkorában eltávolított szövetet, 27 évesen várandós lett, és 2014 novemberében egészséges kisfia született.