Baán: Habony esküvője segített, hogy most Picasso-kiállítás legyen

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Szerinte az is érthető, hogy a kiállítással kapcsolatosan az emberek a miniszterelnök tanácsadójáról kérdezik.


A Szépművészeti Múzeum igazgatója, Baán László az ATV Start című műsorának volt a vendége, ahol arról beszélt, hogy Habony Árpád esküvőjének meghívottairól már 9 éve azt gondolta, hogy hosszú távon „érdemes és hasznos” lehet a múzeum számára, ha meghívja őket a rendezvényre. Ezáltal a múzeum kapcsolatai a politikai és gazdasági elittel erősödtek, ezek a kapcsolatok pedig ma is a múzeum működésének alapját jelentik – mondta Baán.


A történelem pedig igazolta Baánt, hiszen a kormány olyan kiállításokat támogat a múzeumban, amikre egyetlen más volt szocialista országban sem láthatunk példát. Ilyen a most nyíló Picasso-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. De nem csak a kapcsolatoknak, hanem a Szépművészetit övező európai ismertségnek is köszönhető, hogy a Picasso Múzeum partnere legyen ennek a kiállításnak.

Egyébként szerinte érthető, hogy a mostani kiállítás apropóján is Habony Árpádról kérdezik,


kevés ügy van ma Magyarországon ami Habony Árpádnál jobban érdekli a közvéleményt, hiszen valószínűleg keveset tudnak róla. Ezért azzal összefüggésben talán még egy Picassót is überelni tud

– mondta a múzeumigazgató, majd hozzátette, hogy ma már egyébként nem is tarthatná meg Habony a múzeumban az esküvőjét, vagy ha igen, az akkori tarifánál sokkal többet kellene fizetnie.


A miniszterelnök tanácsadója 9 éve ingyen kapta meg a múzeumot esküvői tanújától, Baántól, hogy megtarthassa ott a lagziját. Baán ajándéka nagyjából 1,5-2 millió forintot ért. Emellett közel 300 millió forintnyi összértékű festményt (ezeket itt tekintheti meg) bérelt ki a Szépművészetitől a BrandLab Kft. a Szerb utcai irodájába, ahová Habony Árpád is sokat járt.


A kiállításon egyébként Pablo Picasso szinte teljes életművéből állítanak ki képet, a legrégebbit 14 évesen festette, a legkésőbbit pedig 77 évesen. A kiállítás július végéig tekinthető meg.

Baán nem csak múzeumigazgató, egyben ő a felelős a Liget-projektért is, amelyről azt mondta, hogy a Városliget minden elemében jobb lesz, jobb lesz a családosoknak is, mert a Diana hercegnő emlékére a londoni Kensington Parkban létrehozott játszótér mintájára egy új játszóteret is kialakítanak.