Baán és Vitézy is elítéli a ligetvédőt verő biztonsági őrt

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A ligetvédő aktivista Komáromy Gergely feljelentését követően a Városliget Zrt. is feljelentést tett, miután nyilvánosságra került a bántalmazásról készült videó. A Közlekedési Múzeum tetején filmre vett verést az intézmény igazgatója is elítéli.


A Közlekedési Múzeum épületének felújítását végző Városliget Zrt. feljelentést tesz egy, a munkaterületen tiltakozó bántalmazása miatt – ezt közleményben tudatta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, írtuk meg.

Baán László közölte: a pénteken nyilvánosságra került videófelvételen látható, hogy a Közlekedési Múzeum munkaterületén a tetőn dolgozó személy egy oda felmászó, a munkaterületen illegálisan tartózkodó tiltakozót bántalmazott. Miután a Liget Budapest Projekt csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tartja elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során, és


elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet,

a Városliget Zrt. a bántalmazás miatt feljelentést tesz – közölte Baán.


A videófelvételt pénteken tette közzé a kettősmérce. A filmen jól kivehető, hogy a Városliget Zrt. alvállalkozójaként dolgozó egyik biztonsági őr sunyin hasba vágta Komáromyt, miközben ő mással beszélt. Komáromy ennek hatására összeesett, majd tántorogva felállt, ekkor többen rontottak rá, falhoz szorították. Az ütlegelés ezzel sem maradt abba. Miután a kétségbeesetten kiabáló ligetvédőktől megtudták, hogy tevékenységüket videóra veszik, a verőemberek körülállták Komáromyt, és úgy folytatták az agressziót.

Mint azt megírtuk, Komáromy a történtek után részletesen elmondta a VS.hu-nak, hogyan bántalmazták, milyen sérüléseket szenvedett, amit a biztonságiak egy emberként tagadtak. Komáromy önszántából jött le végül a tetőről, csak azt követően, hogy megérkeztek a rendőrök. „Addig,


harminc percen át konkrétan életveszélyben voltam”

– idézte fel a történteket. A ligetvédő aktivista látleletet vetetett fel, majd feljelentést tett a rendőrségen.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a nyilvánosságra került felvételek kapcsán elfogadhatatlannak tartja, hogy valamelyik ott dolgozó a tetőre mászó tiltakozót bántalmazta, egyetért a vizsgálat szükségességével. „Bízom benne, hogy a Közlekedési Múzeum régi, használhatatlan épületének bontása békésen folytatódhat” – fogalmaz a közleményében.

A biztonsági őrök szintén feljelentést tettek Komáromyval szemben – mondták a VS.hu-nak.