Újabb részletek Baán László és Habony Árpád kapcsolatáról

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Az Index szerint Habony Árpád cége, a CCC+Bogner Kulturális Kommunikációs és Tanácsadó Kft. többek között részt vett a Müpa létrehozásának előkészítésében, és közreműködött az örökségvédelmi törvény előkészítő munkáiban is, amikor Baán László volt a közigazgatási államtitkár. Állítólag Baán Szépművészeti Múzeum igazgatói pályázatába is besegítettek.


A miniszterelnök informális tanácsadójának cége közreműködött a korona parlamenti elhelyezésében és átszállításában, a lap szerint ezután a kétezres években a CCC+Bogner Kulturális Kommunikációs és Tanácsadó Kft. könnyen kapott megrendeléseket a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától. Attól a tárcától, amelynek éppen akkoriban közigazgatási államtitkári posztját Baán László töltötte be. Baánon keresztül Habonyék részt vettek a Müpa létrehozásának előkészítésében, és bedolgoztak más ügyekben is : az Index úgy értesült, hogy a cég csapata közreműködött az örökségvédelmi törvény előkészítő munkáiban, még a parlamenti egyeztetésekbe is belefolytak.


Baán László 2004-ben pályázta meg a Szépművészeti Múzeum igazgatói posztját, és a CCC+Bogner vélhetően még a vezetői szék megpályázásában is segítséget nyújtott. Miután Baán Lászlót kinevezték, a cég még másfél-két éven keresztül közvetlenül az igazgató alatt a múzeumnak is dolgozott megbízási szerződéssel. A lap szerint főként új programok kidolgozásában és előkészítésben kapott szerepet a Habony-cég.A CCC+Bognert egyébként már nem Habony Árpád vezeti, hanem annak egyik legbizalmasabb embere: Rostás Zoltán 2003 tavaszán lépett a cég élére. Rostás ugyanúgy jó kapcsolatot ápol Baán Lászlóval, mint elődje, 2010 után ő lett az épület kibővítésére, és térszint alatti kiállítótermek létrehozására kitalált projekt vezetője. Ezenfelül ő lett az egyik felügyelőbizottsági tag a Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht.-ben, majd a feladatkört átvevő a Kultúra 2008 Nkft.-ben, amely többek között a múzeum helyiségeinek kiadását intézi. Rostásnak a tervezett Múzeumnegyedhez is köze van, a Városligeti Ingatlanfejlesztő stratégiai igazgatói tisztét tölti be.