B-csoport: Dél-Afrika árnyékában

Fotó: AFP / LLUIS GENE / AFP / LLUIS GENE

-

Pikáns meccsek várhatóak a brazil vébé B-csoportjában, hiszen a címvédő Spanyolország mellett a négy évvel ezelőtti döntő másik résztvevőjét, Hollandiát is ide sorsolták. A csoport nyitómeccse egyenesen a 2010-es, johannesburgi döntő visszavágója lesz, és bár a spanyolok a címvédők, egyik csapat sincs biztonságban ebben a csoportban.


A Vicente del Bosque vezette Spanyolország tűnik a csoport egyértelmű esélyesének, 2011 óta vezetik a FIFA-világranglistát, ráadásul nemcsak a világbajnokságon, hanem a legutóbbi két EB-n is diadalmaskodtak. A csapat nagyrészt a spanyol bajnokság első három helyezettjének (Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid) keretéből áll össze: a 23 fős keretből 14 játszik a spanyol óriások valamelyikében (ezen kívül Anglia, Németország és Olaszország csapatai képviseltetik magukat). A keret egyértelműen az egyik legtapasztaltabbak közé tartozik, hiszen már öten is túl vannak századik válogatottságukon: Fernando Torres, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Xavi és a kapuból már 154-szer a kapuból nyugalmat sugárzó Iker Casillas, aki csapatkapitánya is lesz Spanyolországnak. A felkészülési időszakban jól szerepeltek, többek közt Olaszországot is térdre kényszerítették, méghozzá azzal a Del Bosque-féle taktikával, amely lényegében a Barcelona és a Real Madrid taktikájának hibridjeként írható le. B_spanyolország A csapatnak több kulcsjátékosa is akad, ezúttal az alábbi hármat emeltük ki: Casillas, Iniesta és Diego Costa. Iker Casillas Mourinho alatt kiszorult a Real Madrid kapujából, de Ancelottinál már (félig) visszakerült méltó helyére a csapat 33 éves kapitánya. Az ötszörös bajnok és háromszoros BL-győztes kapus mindenképpen nyugalmat és stabilitást nyújthat a nevek alapján nem annyira acélos védelemnek, amelyben madridi csapattársára, Sergio Ramosra is komoly feladatok hárulnak. Andrés Iniesta megkerülhetetlen játékos lett bárhol, ahol pályára lép. Ugyan a Barcelona idén nem futott olyan fényes szezont, de Iniesta gyakorlatilag sosem játszik rosszul. Diego Costával kapcsolatban reménykedniük kell a drukkereknek, ugyanis ő a spanyol keret egyetlen gólerős támadója: 52 meccsen 36-szor talált be az Atlético Madridban. Nem csoda, hogy az angol Chelsea is erősen érdeklődik a csatár iránt, aki viszont izomszakadással bajlódik, és közel sem biztos, hogy felépül a nyitányra.

-


A totális futballal asszociált, 1974-ben, 1978-ban és 2010-ben is a döntőben elbukó Hollandia ezúttal egész fiatal csapattal készül. A 33 éves Dirk Kuyt a legidősebb, néhány tapasztalt játékos (Sneijder, Robben, Van Persie) azért akad még, de többségében ennél jóval fiatalabb focisták kaptak helyet az újdonsült Manchester United-edző, Louis van Gaal keretében. A nem túl gólgazdag, viszont kísérletezős felkészülési időszak arra hívhatta fel van Gaal figyelmét, hogy a védekezés mellett a támadójátékot is meg kell erősítenie. Főleg, hogy első meccsüket a világranglista vezetőjével vívják – aki ellen revansot vehetnek a 2010-es döntőbeli vereségért. A keret legfontosabb játékosa Arjen Robben, aki fokozatosan vált egy nagyképű taplóból csapata – a Bayern München – és a holland válogatott egyik legjobbjává. Valószínűleg sokszor látjuk majd, amint a tükörszélső jobb szélről behúz középre, majd ballal rásuhint. B_hollandia Fontos még kiemelni Robin van Persie-t, aki ugyan idén csupán 28 meccsen játszott (18 gólt szerezve), sérült is volt, de csapatkapitányként vezetheti majd a gyepre a narancsmezeseket. Harmadik kulcsemberünk a kapus: miután sérülések miatt többen is kidőltek, Vormot és Krult egy Európában szinte ismeretlen játékos, Jasper Cillesen előzte be. A 25 éves Cillesen védett a felkészülési meccseken is, ráadásul ő kapta az egyes mezt a válogatottban. A 2013-as előszezonban lett az Ajax első számú kapusa, és végigvédte a szezont. Ugyanakkor a holland védelem első ránézésre nem tűnik áthatolhatatlannak – hol van már Jaap Stam! – nem csoda, hogy van Gaal ötvédős rendszerben is gondolkodott a felkészülés során. Ha a védelmet összerántják, a középpályás és támadószekció sok mindenre képes lehet, akár a spanyolok egyeduralmának megtörésére is.

Chile ászai: Arturo Vidal és Alexis Sánchez


Ugyan nem nevezhető egyértelműen a továbbjutás esélyesének, mégis meglepetést okozhat az általában kérlelhetetlen támadó focit játszó Chile válogatottja, amely egyébként a FIFA világranglistáján pont egy hellyel áll előrébb, mint Hollandia. A vörös-fehér-kék mezben játszó chileiek keretében néhány tapasztalt játékos mellett csupa fiatalt találunk, a csapat legtöbbszörös válogatott tagja Claudio Bravo kapus. Őt azért is érdemes lesz figyelni, mert ha Chile továbbjut (legalább a legjobb nyolc közé), és minden meccsen ő véd – csapatkapitányként ez a papírforma –, akkor válogatottsági rekorder lehet. Az argentin Jorge Sampaoli csapatában három ászt érdemes figyelni: Mauricio Islát, Arturo Vidalt és Alexis Sánchezt. Isla az egész jobb oldalt be tudja játszani, a válogatottban többnyire bekként számítanak a 25 évesen már 47 nemzeti fellépésnél járó Juve-játékosra. B_chile Az 1962-es, hazai rendezésű világversenyen bronzérmet nyert Chile mostani keretében egy bizonyos Arturo Vidal uralja a középpályát. A huszonhét éves Vidal posztján a Juventus és a világ egyik legjobbjává vált az elmúlt években, ám most nem Llorrentét vagy Tévezt kell majd labdákkal tömje, hanem a Barcelona olykor mellőzött sztárját, Alexis Sánchezt. A pöttöm, de szélvészgyors csatár még mindig csak huszonöt éves, de a mostani keretből ő a leggólerősebb: 22 találatnál jár a nemzeti csapatban. A chileiek egyébként jól hangoltak, Egyiptomot és Észak-Írországot is verték a felkészülés során. Úgy tűnik, hogy a hollandokat és a spanyolokat egyaránt meglepheti a szakmát Peruban, Ecuadorban és Chilében tanuló Sampaoli mester.

Tim Cahill 34 évesen is az ausztrálok legjobb játékosa


Végül, de nem utolsó sorban következzenek a csoport abszolút esélytelenjei, az ausztrálok. Kapitányukat, a görög-ausztrál Ange Postecoglou-t októberben nevezték ki a német Holger Osieck helyére, azóta a legemlékezetesebb cselekedete az volt, hogy kihagyta az ausztrálok legendáját, Lucas Neillt a vb-keretből – emiatt a már általunk is meginterjúvolt Mr. Football, Ürge László is kiakadt Postecoglou-ra. Az edző amúgy országa legsikeresebb trénere, csak neki sikerült négy bajnoki címet gyűjtenie – az elsőt még 32 évesen, de már edzőként szerezte. Egyébként egy magyar származású focista, Atti Abonyi az egyik példaképe. A csapatra egyértelműen a tapasztalatlan a legjobb jelző, hiszen az edző sem vezetett soha nagyobb csapatot, a játékosok pedig vagy otthon, vagy külföldi, gyengébb bajnokságok kiscsapataiban edződnek – kivétel lehet a második számú kapus, Mitchell Langerak, aki a Borussia Dortmundban padozik. Sokat elárul az ausztrálokról, hogy a csapat legnagyobb sztárja Tim Cahill a maga 34 évével, és valószínűleg neki kellene lődöznie a gólokat is. B_ausztrália A csapat kapitánya Mile Jedinak, és a 29 éves védekező középpályás a PL-ben 11. helyig jutott Crystal Palace kapitánya is egyben. Későn érő típus, hiszen ez az első valamire való csapata (2009-ig Ausztráliában játszott egy kisebb horvát kitérővel, 2009-10-ben Törökországban légióskodott, majd az angol másodosztályú Palace-nál horgonyzott le). Fontos lesz együttműködése a védelemmel, amelynek irányítása Matthew Spiranovicra hárulhat. A középső védő 25 éves korára csak 77-szer lépett pályára felnőtt meccsen, ennek ellenére 18-szoros válogatott, és már a fél világot bejárta, de most éppen otthon focizik. Postecoglou-ék reményeit csökkenti, hogy a felkészülési mérkőzéseik sem sikerültek jól: Dél-Afrikával ikszeltek, a horvátoktól pedig kikaptak. Abban bízhatnak, hogy talán húz valami meglepőt a srácokat jól ismerő görög-ausztrál edző, aki a csapat harmadával már különböző utánpótlás-válogatottakban dolgozott együtt.