Aztán botokkal, netán késekkel esnek egymásnak

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Újabb műfaj került fel a világ zenei térképére: a dél-olasz maffiózók kazettákon és negyedmillió példányos válogatásokon terjedő dalai komoly vitákat váltottak ki. Ebből az alkalomból bemutatjuk a szóban forgó tarantellát, illetve megnézünk néhány olyan zenei stílust, amelyről tudható, hogy szoros kapcsolatban van a szervezett bűnözéssel – mégpedig nemcsak egyes előadók által (mint ahogy Frank Sinatrát támogatta az olasz maffia, állítólag), hanem a műfaj egésze kötődik az alvilághoz. A gengszterrapet sem hagyjuk ki, de szó esik a másfél évtizede az európai klubokat meghódító baile funkról, az illegális táncbulik és a bandaháborúk kapcsolatáról, valamint kevésbé ismert, de annál izgalmasabb esetekről, mint például a francia és az orosz sanzon közti lényegi különbségről.


Calabria, tarantella

Nemrég jelent meg egy hosszú, nagyon izgalmas cikk az Electronic Beats honlapján, amelynek szerzője a dél-olasz Calabria tartományban uralkodó ’Ndrangheta nevű szervezet tagjaival készített interjúkat a tarantella nevű műfaj náluk uralkodó, speciális változatáról, az ún. malavita dalokról. A Francesco Sbano újságíró által kiadott válogatáslemezek több mint negyedmillió példányban keltek el, és komoly vitákat szítottak: a gyakran a börtönben ülő maffiózók szemszögéből írott, életüket romantikus színben feltüntető dalok legális – vagyis helyi terjesztésű kazettákon túli – megjelentetése vajon a maffia melletti propagandának számít?


Az állítólag egészen az ókori görög harci táncokig visszavezethető tarantellát órákon át játsszák; a benne szereplő hagyományos hangszerek közül főleg az olasz duda folyamatos zümmögése olyan állandóságot biztosít, amely egyfajta transzállapothoz vezet a táncosoknál. A tánc ugyanis nagyon fontos része a műfajnak. A maffia hierarchiáját megjelenítő, megerősítő rituálé szerint a helyi nagyfőnök szabja meg a táncolók sorrendjét. A férfiak úgy vetélkednek, hogy körbetáncolják egymást – a cikkben megszólaló maffiózók nem értenek egyet abban, hogy ritka vagy éppen elég gyakori, hogy ennek végén botokkal, netán késsel esnek egymásnak.Érdekes, hogy a ha nem is népzenei (mert egyértelműen szerzőkhöz, előadókhoz köthető), de a hagyományos formákat erősen követő műfaj hogyan alakul át a szemünk előtt. A cikkben nyilatkozó énekes, Mimmo Siclari szerint a rögzített zene megjelenésével eltávolodott egymástól a korábban elválaszthatatlan zene és tánc. Ráadásul míg korábban minden zenésznek saját stílusa volt, most a felvételek alapján többen megpróbálják utánozni a sikeresebbeket.


Nem közvetlenül a zenéhez kapcsolódik, de a cikk egy másik generációs szakadékot is bemutat: az idősebbek szerint a fiatalokat már nem érdekli a legfőbb maffiózóerény, a becsület, csak a drogterjesztés és a gyilkolás. Csak az a kérdés, hogy ez a változás mikor történt: különböző nemzedékek mind az eggyel alattuk lévőre mutogatnak.


Egyesült Államok, gengszterrap

1985-ben Scholly D éppen abba akarta hagyni a rappelést, amikor összefutott néhány ismerősével, akik a philadelphiai Parkside Killers bandához tartoztak. „Miért nem írsz rólunk egy dalt?” – kérdezték tőle, mire ő megírta a P.S.K. What Does It Mean? című számát (a P.S.K. a banda nevének rövidítése). Ebben, bár állítása szerint a bandatagok csak a haverjai voltak, egyes szám első személyben, gengszterként beszél kurvázásról, fegyverekről stb. Ezzel a számmal született meg a gengszterrap. A P.S.K. ma is hatásos, ami leginkább a DJ Code Money által írt dobgépes ritmusnak és a bőségesen alkalmazott zengető effektnek köszönhető.A nyolcvanas években a gettó utcáin gazdagságukat nyíltan mutogató drogdílerek számára a rapperek „backstreet boynak” számítottak, vagyis puha, elkényeztetett középosztálybeli gyerekeknek. Azonban ahogy a rendőrség keményebben lépett fel a bandák ellen, az rejtőzködőbb életmódra kényszerítette a bűnözőket. A gazdagságot immár nem lehetett nyíltan mutogatni. Ezért a reprezentáció szerepe másokra hárult, és ezt a szerepet töltötték be innentől a rapperek a bűnözők életmódjának részletezésével és feldicsőítésével. Így a rapperek legyőzhették „puha” imidzsüket, és olyan hitelességet szereztek „az utcán” (ez az ún. street cred), amely nemcsak az egyik legfontosabb érték (volt) a műfajban, hanem az eladásokat is segítette. A témáról szóló könyv szerzője szerint így kezdődött a szervezett bűnözés és a hiphop gyakran tragédiákhoz vezető kapcsolata.


A műfaj története tele van állítólag dílerből, gengszterből lett rapperekkel. A leghíresebb gyilkosságokkal kapcsolatos teóriák között is számos olyan szerepel, amelyek ilyen-olyan bűnözői csoportokat gyanítanak a háttérben. Sokan összefonódásokat sejtenek a rap üzleti oldala és az alvilág között is; a leghíresebb példa erre Suge Knight, a nyugati parti hiphop legfontosabb kiadójának, a Death Row Recordsnak a vezetője, akit gyakorlatilag minden beszámoló gengszternek ábrázol. (Most azért folyik ellene eljárás, mert szándékosan halálra gázolt egy embert.) De egy másik igen fontos kiadó, a Def Jam egykori vezetője, Irv Lorenzo „Gotti” szintén jóban volt alvilági figurákkal.

Viszont a gengszterrap első sikereivel ki is lépett ebből a keretből, és a kilencvenes évek elejének egyik nemzetközileg is legsikeresebb stílusa lett. Lehet ugyan nevetni a rappereken, akik drogdílernek állítják be magukat, de adott esetben börtönőrök voltak (ilyen létezik, sztár is: Rick Ross), de ez is azt mutatja, hogy a „realizmus” és a fikció, a túlzás szétválaszthatatlanul keveredik a műfajban. Valamint ott van az a sok millió rajongó, akik számára az ábrázolt világ egyszerre (vélelmezetten) valódi, ugyanakkor végtelenül távoli, elérhetetlen, tán nem is igaz – egyszerre vágyott és félelmetes. Végeláthatatlan vitákat lehet folytatni arról, hogy hogyan hat rájuk a gengszterrap, de biztos, hogy nem olyan egyszerűen, hogy gengszterek lesznek tőle.A rap és bíróság által elítélt bűnözők bizonyított kapcsolatának egyik nálunk kevésbé ismert, bizonyos elemeiben komikus példája az egyik legnagyobb, több városban működő amerikai drogdílerbanda, a Black Mafia Family története, amelyről itt lehet egy igen hosszú cikket elolvasni. A Demetrius „Big Meech” Flenory és testvére által vezetett szervezet akkor tűnt fel a rendőröknek, amikor indítottak egy lemezkiadót BMF Entertainment néven. Roppant fényűző partikat rendeztek, félmillió dollárt költöttek egyetlenegy művészük, Bleu DaVinci bemutatkozó klipjére. Ő azonban még csak mérsékelt sikert sem ért el. Úgyhogy nagyon gyanús volt, hogy a pénz nem a lemezeladásokból, hanem valahonnan máshonnan jön: így indult el a nyomozás, amelynek végén nemcsak Big Meech és számos társa, de a rapper is rács mögé került, öt évet kapott.


Big Meechcsel szoros kapcsolatot ápolt Young Jeezy is, aki ugyan a Def Jamhez szerződött, de például első lemezének bemutató buliját a maffia tagjai tették fényűző ünneppé nem sokkal letartóztatásuk előtt. Ő ma a rap sztárjai közé tartozik. (Ha esetleg ez a történet viccesnek tűnne, jó ha tudjuk, hogy a Black Mafia Familyhez számos gyilkosság köthető.)


Rio de Janeiro, funk carioca

A Miami bass tánczenei stílusból, hiphopból, helyi ritmusokból, hangzásokból egyszerű gépekkel összebarkácsolt, nyers hangzású és erősen seggrázásra ösztönző műfaj Rio de Janeiro szegénynegyedeihez, a favellákhoz kötődik, amelyeket fegyveres, drogkereskedő bandák uralnak. A zenének eredetileg a hatalmas, illegális bulik („bálok”: baile, aminek alapján gyakran baile funknak is hívják a műfajt) adták a terepet, ezeket pedig nem lehetne a területet uraló banda nélkül megszervezni. Ezek a bulik közösségformáló események, a bandák erejének bemutatói, valamint egyben alkalmak is arra, hogy drogot áruljanak.


A műfaj egy formája, a proibidao előadói ennél is szorosabban kötődnek az adott bandához: annak tagjait dicsőítik, más bandák tagjainak megölésére buzdítanak stb. Eredetileg a halottakra emlékeztek a dalok, ám aztán megjelentek a szövegekben a legmenőbb, még élő bandatagok nevei is, és aki bekerül egy dalba, arra tapadnak a csajok – olvasható a Guardian egy régebbi cikkében. Az ebben megszólaló énekes mesél egy számról, amelyben 30 bandatag nevét sorolták fel; fél év múlva tíz már halott volt közülük. A proibidao, mivel a bűnt népszerűsíti, tiltott műfaj, ezt jelenti a neve is. A sikeres számokból készülhetnek esetleg enyhített szövegű stúdióverziók, de ezzel az előadó azt kockáztatja, hogy a rendőrség az illegális verziót is ismerve rájuk bukkan. Egy-egy favella lakói nem tévedhetnek át más banda uralma alá tartozó területre – a szigorú szabály alól csak a funk legnagyobb sztárjai kivételek, például a műfaj atyja, DJ Marlboro.

A lenti videorészlet Diplo Favela On Blast című, a bandák kérdését kissé elkenő dokumentumfilmjéből való. Deise Tigrona itt hallható száma inspirálta M.I.A. egy korai dalát.A funk carioca volt az egyik első olyan nem európai vagy amerikai tánczenei műfaj, amely – baile funk néven – divatossá vált szülőhazája határán túl is. A kétezres évek elején számos válogatás jelent meg, bár ezek persze nem a műfaj leginkább tiltott részéből válogattak. A baile funkot az akkoriban az undergroundban is népszerű (manapság ott általában szidalmazott, viszont a mainstream csúcsaira jutott, Skrillexszel a Jack Ü duót alkotó) Diplo terjesztette, illetve M.I.A., valamint a brazil Bonde do Role is kisebbfajta sztárzenekar lett. A baile funk láz aztán elült, de megnyitotta az utat a különféle latin-amerikai, afrikai, kisebb mértékben egyéb területekről származó tánczenei mutációk divatossá válása előtt.Románia, manele; Bulgária, csalga

A kelet-európai országok „mulatós” zenéi (magyarul itt lehet bővebben olvasni róluk) közül talán a szerb turbófolk a legismertebb, nem utolsósorban azért, mert a háborús propaganda szolgálatába állították. A romániai manele és a bolgár csalga sorsa egészen más volt: az előbbi igen népszerű, de lenézett műfaj, utóbbi viszont behatolt a mainstream kultúrába. Mindkét műfajt azzal vádolják ellenzői, hogy szorosan összefonódik az alvilággal. A csalgában korábban tényleg előfordultak nyíltan egy-egy „üzletembernek” dedikált, vagy éppen azok halálát sirató slágerek, azonban az elfogadottság növekedésével igyekezett ettől a stigmától megszabadulni.Oroszország, sanzon

Az orosz sanzon (amely nem tévesztendő össze a franciával) a cári idők politikai foglyainak dalaira megy vissza. A börtönlakók, bűnözők életét romantikusan átszínező dalok a szovjet időkben új többletjelentést kaptak. A tiltott műfaj szamizdatban terjedt, illetve az emigránsok által készített felvételeket csempészték be az országba. Nem kizárt, hogy az amerikai titkosszolgálat is ösztönözte ezt.


A mai Oroszországban a sanzon az egyik legnépszerűbb stílus, amelyet egyes politikusok ugyan elítélnek, ám az ország elitje előszeretettel hívja az ehhez tartozó énekeseket fellépni. Az interneten is hallgatható Sanzon Rádió pedig a legnépszerűbb adók közé tartozik. Fura módon az angol nyelvű média nem fedezte (még) fel magának; a New York Times 2006-os cikke a legbővebb forrás. Valamint az a 2013-as hír, hogy az Egyesült Államokból kitiltották Grigorij Lepsz énekest, Putyin kedvencét, aki korábban énekelt sanzont, és az amerikai pénzügyminisztérium szerint kapcsolatban áll a drogmaffiával.A fent hallható Mikhail Krugot, a sanzon egyik legnagyobb sztárját 2002-ben meggyilkolták. Százezrek mentek el a temetésére.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!