"Azt hittem, végem" - Vérfagyasztó beszámolók a tunéziai mészárlásról

Fotó: MTI/EPA / Mohamed Meszara

-

Pénteken egy fegyveres megtámadott egy tunéziai üdülőtelepet, és legkevesebb 38 ember életét oltotta ki, aztán a biztonsági erők lelőtték. A túlélők hátborzongató történetekről számolnak be.


Csodával határos módon a túlélők között van az a 30 éves brit férfi, aki magát élőpajzsnak használva mentette meg a menyasszonya életét. Matthew Jamest a mellkasán, a csípőjén és a vállán érték a lövések, jelenleg kórházban ápolják.


Felfogta a golyókat helyettem, neki köszönhetem az életem! Elém vetette magát, amikor a fegyveres tüzet nyitott. Úszott a vérben a sok lövéstől, de csak azt mondta nekem, hogy fussak

- számolt be vőlegénye hősies tettéről Saera Wilson a BBC-nek. A pár két kicsi gyereket – egy 6 évest és egy 14 hónapost – hagyott otthon, hogy két hétre elmenjenek nyaralni a tunéziai Szuszába. „Leírhatatlanul szörnyű volt. Káosz, sikolyok és puskalövések mindenfelé. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Matthew életben maradt, pedig annyian életüket vesztették” – tette hozzá Wilson.Ellie Makin, brit teniszezőnő az egyik támadó közelében állt, mikor az eldobta a fegyver álcázására szolgáló napernyőt, és válogatás nélkül elkezdett tüzelni a turistákra.


Pont jobbra állt tőlem. Éppen arra néztem, amikor láttam a napernyőt leesni, és rögtön el kezdett lőni jobbra. Nem tudom, mi lett volna, ha balra nyit tüzet. Nagyon szerencsések vagyunk

- emlékezett vissza az ITV newsnak a 22 éves Makin, akinek a szeme láttára lőttek egy hasba egy férfit, egy kicsivel később pedig egy másikat fejbe. A támadót középmagas, fekete hajú férfiként írta le, aki atlétát és khaki nadrágot viselt.Tom Richardsnak és családjának szintén egy hajszálon múlott az élete, mikor szemtől szembe találták magukat a fegyveressel. Richards az édesanyjával az egyik szállodában kerestek menedéket. Egy kisebb csoporttal a hotel márványfolyosóin kerestek búvóhelyet, amikor a kalasnyikovval felfegyverzett támadó utolérte őket, és két embert azonnal fejbe lőtt.Egyenesen rám nézett – azt hittem, végem. 20 és 25 között lehetett. Hosszú, fekete haja volt és szakálla.

Mesélte Richards a Guardian-nek, akire ekkor a merénylő elkezdett tüzelni. A golyók hatalmas repeszeket szakítottak ki a márványpadlóból, ám sem Tomot, sem az édesanyját nem találták el a töltények. „Nem tudom, miért hagyta abba a tüzelést, mindannyiunkkal végezhetett volna.” – mondta Richards, aki anyjával bevetődött egy mosdóba, és egy bezárta magát egy fülkébe. Tudták, hogy a fülke ajtaja nem jelent sok védelmet, de szerencsére a támadó nem ment utánuk. Bent vécépapírral ellátták a sérüléseiket, melyeket a felpattanó márványrepeszek okoztak neki.


tunézia; terrortámadás; lövöldözés; tengerpart;szálloda


Szemtanúk szerint a napernyős merénylő közvetlenül a támadást megelőzően tréfálkozva válogatta ki későbbi áldozatait. „Nevetgélt és viccelődött, mint egy normális ember” – idéz egy szemtanút a Daily Mail. „Azt válogatta, hogy kire lőjön majd. Voltak, akiknek azt mondta, hogy te bizony elmész. Turistákat célzott, elsősorban angolokat és franciákat.”


tunézia; terrortámadás; lövöldözés; tengerpart;szálloda


Az Independentnek egy helyi műszaki dolgozó, Ibrahim El Ghoul nyilatkozott: azt mondta, a gyilkos mosolygott, és közölte: nem akarlak megölni, turistákra akarok lőni".