Azt hitte, hogy kivonulnak a katonák Afganisztánból? Téved!

Fotó: Europress/Getty Images/Mark Wilson / Europress/Getty Images/Mark Wilson

-


Az Egyesült Államok és más NATO-tagországok vezetői egyre intenzívebb tárgyalásokat folytatnak arról, hogy amerikai csapatok maradjanak Afganisztánban, valamint Kabulban szövetséges bázist hozzanak létre a fegyverszállítások megkönnyítésére és az afgán csapatok kiképzésére - idézte vasárnapi számában a The Washington Post című napilap John Campbell tábornokot, az afganisztáni koalíciós erők parancsnokát.

Campbell szerint az új misszió vezetői az észak-atlanti szövetség polgári tisztségviselői lesznek, de a bázison egy katonai kontingensre is szükség lesz. A NATO-erők támogatást nyújthatnak majd az afgán légierőnek és hírszerzésnek. Campbell úgy véli, korai még azt találgatni, hogy hány NATO-katona marad majd Afganisztánban, és hogy hol fognak állomásozni. A 2016 utáni NATO-műveletek függetlenek attól, a már jóváhagyott tervtől, amely értelmében ezer amerikai katona marad az országban a kabuli amerikai nagykövetség védelmére.

A tárgyalások azt mutatják, hogy Barack Obama afganisztáni kivonulásról szóló ígérete egyre kevésbé tartható. Az elnök 2017 januárjáig, a hivatalból való távozásának időpontjáig ki akarta vonni az összes amerikai katonát az országból. A tálibok és az Iszlám Állam jelentette fenyegetés miatt egyelőre változatlan marad a 9800 fős amerikai kontingens.

Az afgán kormányerők jelenleg az ország 10 tartományában harcban állnak a tálibokkal. Campbell tábornok cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint az Iszlám Állam fegyveresei ellenőrzésük alá vonták az északkeleti Nangahár tartomány nagy részét. Ugyanakkor elismerte, hogy a dzsihádisták jelentette fenyegetés folyamatosan növekedett az elmúlt fél év során. Campbell szerint a terrorszervezet fegyvereseit most kell szétzúzni, "amíg még tudjuk", hogy elkerülhető legyen, egy, a szíriaihoz hasonló helyzet kialakulása.

Az amerikai-afgán biztonsági megállapodás értelmében az amerikai erők továbbra is rajtaütéseket és légicsapásokat indítanak az általuk veszélyesnek tartott célpontok ellen.