Azonosították az egyik öngyilkos merénylőt - francia volt

Fotó: MTI/EPA-DPA / GREGOR FISHER

-

A merénylőknél találtak szír és egyiptomi útlevelet is. Szenvtelenül öltek, valószínűleg profik voltak. Több támadó még szabadon lehet. A francia elkövető rajta volt a hatóságok megfigyelési listáján.


Az ujjlenyomatáról azonosította a rendőrség az egyik öngyilkos merénylőt - írja a BFMTV francia tévé. Egyelőre nem nevezték meg a terroristát, aki francia volt, a rendőrség előtt nem volt ismeretlen. A Bataclan koncertteremben elkövetett támadásban vett részt - közölte a Guardian rendőrségi jelentésre hivatkozva. A rendőrség az AP szerint azt közölte, a francia támadó fiatal volt.

A francia titkosszolgálat által is ismert támadóról további részleteket nem tudni. Elképzelhető, hogy az elhárítás által megfigyelt 1700 különösen veszélyes és 2000, potenciális veszélyt jelentő radikális aktája között van az övé is. Ezt erősíti a Liberation is, amely szerint a férfi a "Fiche S" nevű megfigyelési listán volt. Ugyanazon, mint korábban a vonaton támadó Ayoub El-Khazzani.

A Reuters jelentése szerint a francia férfi Courcouronnesben lakott, ugyanott, ahol a Charlie Hebdo mészárláshoz köthető egyik terrorista, Amedy Couibaly. Ő volt az, aki egy kóser boltban túszokat szedett és megölt négy embert.


Közben a rendőrök a stadionnál robbantó merénylőknél francia, egyiptomi és szíriai útlevelet találtak, egyik támadó személyazonosságát sem közölték a hatóságok.

Kiderült az is, a 8 öngyilkos merénylőből három Brüsszel környékéről ment Franciaországba - onnan egyébként, ahol a rendőrök most razziát tartottak és letartóztattak egy embert - bár a belga igazságügyi miniszter letartóztatásokat említett. A belga közszolgálati tv korábban azt közölte, a párizsi merénylők által használt egyik autóban belga parkolójegyet találtak.

A szíriai útlevéllel rendelkező öngyilkos merénylő a görög Leros szigetén keresztül érkezett október harmadikán - mondta Nikos Toscas görög miniszter a Reutersnek. A férfit regisztrálták, beadta a menedékkérelmét.


letartóztatás Brüsszelben


A francia rendőrség több mint 2200 szemtanút hallgatott meg éjszaka - írja a Le Figaro. Az első információk szerint a támadók szenvtelensége és hidegvére arra enged következtetni, hogy profik voltak. Valószínűleg valamelyik háborús zónából érkeztek.

"Nem olyan emberek voltak, akik tegnap fogtak először fegyvert a kezükbe. Elszánt férfiak voltak, akik módszeresen töltötték újra a fegyvereiket" - mondta Julien Pearce, az Europe 1 rádió tudósítója, aki az épületben élte túl a Bataclan elleni támadást.

A múlt héten Németországban is elfogtak egy - fegyverekkel és robbanószerrel rendelkező - férfit. Közte és a támadók között egyelőre nem állapítottak meg kapcsolatot azon túl, hogy Horst Seehofer bajor vezető szerint a letartóztatott férfi is a merénylőkhöz tartozott. A gyanúsított Montenegróból érkezett, a börtönben senkivel nem beszél, ügyvédet pedig nem kért.


A péntek éjjeli terrortámadásban 127 ember halt meg, 300-an megsérültek, 80 ember állapota kritikus. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadás elkövetését. Több támadó még szabadon lehet. A terroristák közül nyolcan meghaltak, egyet elkaptak a rendőrök.

A Boulevard Voltaire, a Bataclan és a Stade de France öngyilkos merényélőinek maradványait a francia Törvényszéki Orvosi Intézetben vizsgálják. A nyomozók abban reménykednek, hogy használható DNS-mintákat vagy ujjlenyomatokat találnak, amelyek kapcsolódnak ismert dzsihádisták aktáihoz.

Rendőri források szerint az egyik helyszínre egy belga rendszámú autóban érkeztek a támadók. Ez a Le Figaro szerint nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy a támadók többsége külföldről érkezett Franciaországba.


A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.