Azonosították az alexandriai katedrális elleni öngyilkos merénylőt

Fotó: MTI/AP / Amr Nabil

-

A pokolgépes támadás elkövetőjéről még nincs hír.


Az egyiptomi belügyminisztérium azonosította az alexandriai kopt katedrális elleni merénylet elkövetőjét: a merényletet a 31 éves Mahmúd Hasszan Mubarak Abdullah követte el.

Virágvasárnap legalább 45 ember életét követelte két öngyilkos merénylet. Először, délelőtt tíz óra körül a Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant fel pokolgép. Mintegy kétezren tartózkodtak a templomban. Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. A merénylő nem jutott be a templomba, mert a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták, és ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet.

A tantai merénylet elkövetőjének azonosításáról egyelőre nincs hír. Az Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök 3 hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A kopt egyház Egyiptom legnagyobb keresztény közössége, a több mint 90 millió lakosú ország népességének mintegy tizede ehhez a felekezethez tartozik.