Azonosították a szaúdi mecsetnél robbantó dzsihádistát

-

Az Iszlám Állam egyik aktivistája robbantott május 22-én egy síita mecsetnél. A támadás huszonegy ember életét követelte. A szaúdi hatóságok azóta azonosították az elkövetőt.


A robbantás a Keleti tartományban, al-Katif kormányzóság al-Kudei nevű településén történt az Ali imám mecset bejáratánál a pénteki ima idején. A térségben főleg a síita vallási kisebbség tagjai élnek. A merénylet végrehajtását később az Iszlám Állam vállalta magára.


A szaúdi belügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy sikerült azonosítani az elkövetőt: Száleh bin Abdulrahman al-Kasámi szaúdi állampolgárról van szó, akit már korábban is köröztek, mint az Iszlám Államhoz kötődő egyik terrorista sejt tagját. A laboratóriumi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy az általa használt robbanóanyag hexogén volt.


A szaúdi uralkodó a trónörököshöz címzett, vasárnap közzétett üzenetében jelezte, hogy a terrorcselekmény ellentétben áll az iszlám és az emberiesség értékeivel.

Al-Katif volt a központja 2011 márciusában a síiták tüntetéseinek, amelyeket hátrányos megkülönböztetésük és állítólagos elnyomásuk miatti tiltakozásul szerveztek az uralkodó ellen. A sivatagi királyságban 2,7 millióra tehető a síiták száma, akik ekként a lakosság 12 százalékát alkotják. A vallási kisebbség tagjai elsősorban a kőolajban gazdag Keleti tartományban élnek. A síitákat mind az Iszlám Állam tagjai, mind pedig a szaúdi ultrakonzervatív körök „eretnekeknek" bélyegzik.