Azonosították a párizsi lövöldözőt

Fotó: MTI/EPA / IAN LANGSDON

-

Párizs külvárosában tartott házkutatást a rendőrség.


Tudják, ki az a férfit, aki csütörtök este Párizs belvárosában lövöldözött, és egy rendőrt megölt – mondta az ügyészség. Francois Molins szerint tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

A rendőrség az éjszaka Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. Cheurfi már volt büntetve, a Le Parisien szerint azért, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Az Iszlám Állam szokatlan gyorsasággal jelentkezett, és már csütörtökön este tudatta: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. A francia rendőrség szerint korábban szélsőségesként azonosították Cheurfit.

Francois Hollande elnök szerint a körülmények terrortámadásra utalnak, és bejelentette, hogy pénteken összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

A hivatalosan még meg nem nevezett elkövető csütörtökön este 9 körül nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A tűzharcban a merénylőt is agyonlőtték. A belügyminisztérium szerint egy rendőr meghalt, 2 másik súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője szerint a támadó automata fegyvert használt, és a rendőröket vette célba.