Lövöldözés után hordágyon vitték el a New York-i robbantót

Fotó: FBI / HO

-

Letartóztatták a hétvégi New York-i robbantás feltételezett elkövetőjét, Ahmad Khan Rahamit.


Őrizetbe vették Ahmad Khan Rahamidot – írja a BBC, továbbá a rajtaütés alatt meglőtték a gyanúsítottat, ezért a kórházba szállítják.Az FBI kiadta a körözést a 28 éves Ahmad Khan Rahami ellen, aki elkövethette New Yorkban a hétvégi robbantásokatírja a Guardian.

Ahmad Khan Rahami amerikai állampolgárságú, de Afganisztánban született, és a New Yorkkal szomszédos államban, New Jersey-ben él. Ott szombaton csőbomba robbant egy futóversenyen, vasárnap este pedig egy hátizsákban öt gyanús eszközt találtak egy vasútállomás közelében.

A szombat éjszakai manhattani robbantásban 29-en sérültek meg. A történteket az állam kormányzója terrorcselekménynek nyilvánította.

A nyomozók szerint a New Jersey-i és New York-i bombák ügyében a szálak egy terrorista sejthez vezetnek.Bill de Blasio, New York-i polgármester szerint a körözött férfinál fegyver lehet, és veszélyes. A New York-iak fokozott rendőri jelenléttel fognak szembesülni szerte a városban, aminek oka az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszaka is - mondta a polgármester.

A belbiztonsági minisztérium szerint a New Yorkban és New Jerseyben hét végén történt robbantás kapcsolatban állhat egymással.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerint New Yorkban terrorcselekmény történhetett, amelynek külföldi szála is lehet. A kormányzó vasárnap még kizártnak nevezte, hogy az esetnek köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz, mivel arra semmilyen bizonyíték nem utal.

Vasárnap egy szövetségi rendészeti tisztségviselő azt mondta, hogy a New Yorkban működésbe lépett robbanószerkezet tannerite maradványt tartalmaz, amelyet gyakran használnak céllövészethez, így sok sportboltban kapható.

Újabb fotókat tett közzé Rahamiről a New Jersey-i rendőrség:A Rahami család

A New York Times beszámolója szerint Ahmad Khan Rahami családjának már évek óta működik a gyorsétteremük First American Fried Chicken néven. A gyorsétterem éjjel-nappal nyitva volt, ami miatt panaszkodtak a szomszédok, mert szerintük nagy volt a hangzavar. A beszámolók szerint sokan ténferegtek az étterem előtt, de volt arra is példa, hogy valaki a szomszéd épület kertjébe bemászott.

Ezek utána gyorsétteremet kötelezte a városi tanács, hogy este 10-kor zárjon be, ezek után a család pereskedett, miszerint etnikai megkülönböztetés miatt akarják, hogy előbb bezárjanak. A beszámolók szerint a konfliktus alatt Ahmad bátyja elutazott Afganisztánba.Politikai adok-kapok

Clinton reagált a robbantásokkal kapcsolatban: azt mondta, hogy valós veszélyt jelent a terrorizmus, de ellentétben Trumppal nem lehet összekeverni az iszlámot a terrorizmussal. Clinton emlékeztetett arra, hogy a sok millió bevándorló él békében az USA-ban, de támogatja, hogy keményen átvilágítsák az migránsokat, továbbá egy jobb vízumrendszer kiépítését is szorgalmazza – írja a Guardian.

Trump kommunikációs tanácsadója, Jason Miller szerint, ha Clinton valóban meg akarja találni az ISIS kialakulásának az okát, akkor a nézzen a tükörbe, hiszen ő volt az, aki erőteljesen támogatta Irakból a csapatok kivonását még 2011-ben.

Cikkünk folyamatosan frissül.