Azonosították a Népligetben meggyilkolt nőt – megerőszakolhatták

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

A rendőrség azonosította azt a nőt, akinek holttestére a Népligetben találtak rá pénteken. A jelek arra utalnak, hogy megerőszakolhatták.


Kocogó fiatal nő vagy a parkban dolgozó prostituált – a Népligetben rendszeresen sétálók véleménye is megoszlott arról, hogy ki lehet a park egyik elhanyagolt, bokros részén meggyilkolt áldozat – írja az Origo. A lapnak a járókelők azt mondták: a Népliget zűrös hely, főként sötétedés után, de a gyilkosság híre így is felzaklatta őket: „Évek óta ide hozom a kutyát, lassan már ott tartok, hogy nem merek kijönni a parkba” – mondta egy kutyát sétáltató asszony.

Egy idős férfi tudni vélte, hogy a nőt halála előtt többen is megerőszakolták, mások arról beszéltek, hogy a holttestet egy kutyasétáltató fedezte fel csütörtök reggel.

Az viszont egyértelműen kiderült, hogy a rendőrség egy ideje már tudja, ki az áldozat. A korábban is szűkszavúan nyilatkozó hatóság kérdéseinkre csak egy információt árult el, ami megerősíti, hogy azonosították a holttestet: válaszuk szerint a holtan talált nő 40 éves.Nem hivatalos információk szerint az asszony altestét lemeztelenítették – ez nemi erőszakra vagy annak kísérletére utal –, a fejére pedig erős ütést vagy ütéseket mért a támadó.

A megkérdezettek közül többen is arról beszéltek, hogy a rendőrök egy szőke, jól öltözött, kissé erős vonású, 40–50 év közötti asszony fényképét mutatták meg nekik, és hogy a rendőrök a ligetkörnyéki épületekben is adatgyűjtést végeztek.

A rendőrség csütörtök délelőtt elképesztő erőkkel ment ki a helyszínre, ennyi helyszínelőt, taktikai mellényes bűnügyi nyomozót utoljára a Teréz körúti robbantás után láthattunk egy helyen.

Rengeteg nyomot rögzítettek – fényképeink alapján egy eltaposott csikket, egy elmosódott lábnyomot és egy pad környékét is fontosnak tartották a történtek feltérképezéséhez. Szemtanúk szerint a nyomozók DNS-mintát is vettek a környék ismert kétes alakjaitól, ami azt jelentheti, hogy sikerült idegen DNS-t rögzíteniük.

A rendőrök pénteken is szinte megszállva tartották a parkot. A Police feliratú szalagok nagy részét ugyan leszedték – csak a tényleges bűnügyi helyszínt, a teniszpálya mögötti elhanyagolt, borostyánnal befutott tisztást övezi kordon több száz négyzetméteren –, de a park különböző pontjain rendőrautók álltak.

Egy „civil” kocsi pedig óránként többször is lassan végiggördült a főbb útvonalakon, mintha a gyilkos visszatérésére számítanának.

Kérdezősködés közben mi is belefutottunk civil ruhás nyomozókba, akik azt mondták, nem nyilatkozhatnak az ügyről.

A Népligethez több híres bűntényhez is kapcsolható mint elkövetési helyszín vagy az események egyik állomása. Itt veszett nyoma a magát profin álcázó Teréz körúti merénylőnek, és itt vehette fel gyilkosa a 2016 márciusában brutális módon meggyilkolt fiatal kakucsi lányt, Vivient is. A 40 éves áldozat meggyilkolása előtt egy héttel pedig egy idős asszonyt vert meg és rabolt ki a parkban két férfi és egy nő.

A prostituáltak találkozóhelyeként ismert Népligetet óriási kiterjedése és viszonylagos őrizetlensége is kockázatos hellyé teszi – területén alig látni térfigyelő kamerákat, annál több viszont a rosszul belátható, bokros-fás zug, ahol szinte bármi megtörténhet.