Elfogtak valakit, de nem a reptéri merénylőt

Forrás: BELGIAN FEDERAL POLICE

-

Az előzetes hírekkel ellentétben mégsem a 24 éves Najim Laachraouit fogták el a brüsszeli merényletekkel kapcsolatban. A még mindig szökésben lévő férfi tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba. Ő volt az egyike annak a három embernek, akiket a reptéri biztonsági kamerák alapján azonosítottak, a két társa valószínűleg felrobbantotta magát.


Elfogták Anderlechtben a brüsszeli merényletek egyik gyanúsítottját. Ezt a belga hatóságok is megerősítették. Az elfogásról egyelőre sok részletet nem lehet tudni, a belga lapok szerint a férfit egy pizzériában kapták el.

A korábbi hírekkel ellentétben nem azt a Laachraouit fogták el, aki egyike annak a három férfinak, akik valószínűleg részt vettek a Zaventem repülőtér elleni keddi merényletben.

A 24 éves Laachraoui a Brüsszellel szomszédos Schaerbeekben nőtt fel. 2013-ban utazott Szíriába, 2014-ben nemzetközi letartoztatási parancsot adtak ki ellene. Tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Belgiumba.

Valószínűleg részt vett a párizsi merényletek előkészítésében. A férfi DNS-ét megtalálták két olyan búvóhelyen is, amelyet a párizsi merénylők használtak.



Autótolvaj, bankrabló volt a két öngyilkos merénylő

A belga média azonosította szerdára azt a két férfit is, akik felrobbantották magukat a reptéren. Ők állítólag testvérek, a 27 éves Khalid és a 30 éves Brahim el-Bakraoui.

A testvérpárost a rendőrség jól ismerte különböző bűncselekmények miatt. Khalid El-Bakraouit 2011-ben autólopási kísérlet miatt ítélték el, a letartóztatásakor puskát találtak nála. A testvérét börtönbüntetésre ítélték, mert lövöldözni kezdett egy pénzváltó kirablása közben.

Újabban kiderült, hogy kapcsolatba hozhatok a párizsi merényletekkel is. A Guardian szerint amennyiben a brüsszeli robbantók a párizsi terrorista sejt tagjai voltak, akkor ez komoly kérdéseket vethet fel a rendőrség és a titkosszolgálatok esetleges hibáival kapcsolatban.

Khalid El-Bakraoui hamis nevet használt, hogy béreljen egy lakást a brüsszeli Forest negyedben. Ebben a lakásban tartott a rendőrség házkutatást múlt kedden, itt találták meg Salah Abdeslam ujjlenyomatát. Abdeslam, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja, őt a múlt pénteken fogták el.


Khalid El-Bakraoui


Taxival mentek a reptérre

A feltételezett merénylőkről már kedd délután megjelent egy fénykép a belga lapokban. A reptéri biztonsági kamerák felvételén három poggyászkocsit toló férfi látható. A fekete ruhát viselő férfiak lehetettek az el-Bakraoui testvérek, ők a bal kezükön fekete kesztyűt viseltek, hogy elrejtsék a detonátort. Ők meghalhattak a merénylet során.

A világos színűbe öltözött, kalapos férfi nem viselt kesztyűt, valószínűleg őt fogták el szerdán.

A merénylőket egy taxis vitte a reptérre, ő árulta el a rendőröknek azt a Schaerbeek negyedben található címet, ahol további robbanószerkezeteket és az Iszlám Állam zászlaját találták meg.

Brüsszelben kedd reggel három robbanás történt, két bomba a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy a metróban robbant. A belga kormány szerint terrorcselekmény történt. A merényletekben 34 ember meghalt, 350 megsérült. Az áldozatok közül elsőként a perui Adelma Tapia Ruizt nevezték meg. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletekért.