Azonosíthatták a körúti bomba távirányítóját

Fotó: Mudra László

-

A kapcsoló átlagos szerkezet, többek közt garázskapuk nyitására szolgál.


Célzottan, egy bizonyos cég által forgalmazott berendezés miatt tartottak ellenőrzést egy vidéki címen. A Teréz körúti robbantáson dolgozó nyomozóknak valószínűleg sikerült beazonosítaniuk a robbanószerkezethez tartozó távirányítót, ugyanis egy adott cég által forgalmazott típust keresnek – írja a hvg.hu. A lap forrása azt mesélte, hogy csütörtökön azért keresték meg a Készenléti Rendőrségtől, mert tavasszal vásárolt egy távirányító-vevő készüléket. A nyomozók azt mondták: azért jöttek ellenőrizni a „távirányító és egycsatornás vevő modul”-t, mert a két rendőrt megsebesítő támadással „összefüggésben ilyet használtak”.

„Interneten rendeltem a terméket hónapokkal ezelőtt, de még nem használtam fel. Így meg is tudtam nekik mutatni” – mondta. Mindez egy vidéki városban zajlott, a rendőrök az online rendelésnél megadott címen kopogtattak, vagyis vélhetően országszerte, a cég által átadott vevőlista alapján ellenőriznek mindenkit. Ezt támasztja alá, hogy forrásunk látta, ahogy a rendőrök egy szerinte hosszú listából dolgoztak – vagyis a napokban valószínűleg más megrendelőket is javában keresnek a nyomozók.

A termék egyszerű távirányító, például garázskapunyitónak szokták vásárolni. Az elektromos áramkör nyitására-zárására alkalmas relés szerkezetet használják még egy sor más célra is, például ha távolból kell valamit kapcsolni.

Az elektronikai áramkörök tervezésével, szoftverekkel és ilyen típusú termékek kereskedelmével is foglalkozó cég megerősítette a lap információit. Azt mondták, átadták a kért vásárlói adatokat, de szerintük a terméket külföldről is meg lehet rendelni, vagyis jóval több is használatban lehet belőle.