Azonnali biztonsági intézkedéseket vezettek be Ausztriában

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A párizsi merényletek miatt azonnali biztonsági intézkedések bevezetéséről tájékoztatott az osztrák belügyminisztérium hétfőn, egyebek között az államvédelmi és az adatvédelmi hivatal, valamint a speciális egységek munkájának megerősítéséről döntöttek.


A döntés szerint fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket, a körözésekre és a nyomozásokra még nagyobb figyelmet fordítanak, és az államvédelmi rendelkezéseket ugyancsak megszigorítják. A minisztérium közleménye szerint az intézkedés szerfölött munkaerő-igényes, ezért 2016-tól ezer fővel növelik az államvédelmi és a bűnügyi hivatal, valamint a speciális egységek állományát.


Bécsben már szombaton fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlott a Szíria-konferencia, amelyen 17 ország illetékes minisztere vett részt a világ minden tájáról. Ugyanezen a napon biztonsági okokból elhalasztották a városháza előtt tartott karácsonyi vásár ünnepélyes megnyitó ceremóniáját.

Az osztrák parlamentben - akárcsak a világ sok más országában - hétfőn egyperces néma csenddel emlékeztek a párizsi merényletek áldozataira.

Jelenleg 250, magát fegyveres szélsőségesnek valló ember található Ausztriában, nagyjából ezren szimpatizálnak az Iszlám Állammal, melynek egykori harcosai közül is mintegy hetvenen vannak az országban - nyilatkozott korábban Peter Gridling, a terrorvédelmi hivatal igazgatója, aki szerint azonban arra nincsenek konkrét jelek, hogy a terrorszervezet aktívan tevékenykedne az országban.


Több felvilágosítás kellene

Az Ausztriai Iszlám Hitközség szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a szélsőségek elkerülésére a felvilágosítás és a vallási képzés jelent megoldást. Carla Amina Baghajati kifejtette, Európának segítenie kell abban, hogy a konfliktus helyszínén oldják meg a problémát.


Baghajati szerint Európának elsődleges dolga az lenne, hogy ellenálljon az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek manipulációs kísérleteinek. "Ahelyett, hogy megfélemlítve és zavarodottan visszavonulnánk, még tudatosabban kellene érvényre juttatnunk a szabad és demokratikus európai jogrendünket" - fogalmazott a szóvivő.

Kitért arra is, hogy a terroristák számára jól jön az iszlámellenesség, hiszen a toborzás a frusztrált és magukat kirekesztettnek érző fiatalok körében a legegyszerűbb.

A szóvivő egyúttal hangsúlyozta a teológiai felvilágosítás, valamint a vallásközi kommunikáció fontosságát.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.