Azért váljak el, hogy aztán az új pasi lehugyozza a tujámat?

Forrás: Fox Searchlight Pictures/The Kobal Collection

-

Az elhidegüléstől egyenes út vezet a megcsalásig, a kezdetben izgalmas viszony azonban egy idő után teherré válik, és a legtöbben nem hagyják el érte a régi kapcsolatukat. Sőt, sokszor éppen a régi kapcsolaton segít egy szerető. Ez a képlet rajzolódik ki Hercsel Adél Magyar szeretők című riportkönyvéből, amelyben tíz nő és tíz férfi mesélte el saját félrelépésének történetét.


Nagyjából egy Székesfehérvár méretű város lakossága, közel 100 ezer felhasználó van fent csak a viszony.hu társkereső portálon. Az oldal kimondottan párkapcsolatban élőknek kínál diszkrét ismerkedési lehetőséget „feszítő szexuális vágyaik kiélésére”. Úgy reklámozzák magukat, hogy nem a házasságok szétbontásában, hanem azok megújításában segédkeznek, mivel szerintük sok kapcsolatot éppen egy viszony menthet meg a teljes elhidegüléstől. Mindezt folyamatosan igyekeznek statisztikákkal is alátámasztani. Az egyik saját felmérésük szerint felhasználóik 80%-a nem bánta meg a félrelépéseit.

Az alkalmi viszonyokban nemcsak az online üzletág, hanem az ingatlanpiac is egyre nagyobb fantáziát lát. Búvóhely-szolgáltatás néven több fővárosi cég is kínál apartmanokat pár órára. Nem is drágán: két órára már 4-5 ezer forinttól ki lehet venni egy lakást. A legtöbb helynek szigorú szabályai vannak, a Búvóhely Budapest nevű vállalkozás például kiköti honlapján, hogy prostituáltakat nem fogadnak, ittas vagy drogos állapotban nem engednek be vendéget, és csakis két főnek adják ki az apartmanokat, harmadik személy látogatóba sem mehet fel. A luxuskategória egyelőre hiányzik ebből a szektorból, inkább az otthonosság a lényeg a Corvin-negyednél, Zuglóban és a kilencedik kerületben lévő lakásaikban.„Az a lényeg, hogy a vendégek ne egy steril szállodai szobában érezzék magukat, hanem mintha csak a barátjuk lakását kapták volna kölcsön pár órára. A diszkréció nagyon fontos a vendégeinknek, ezért szinte mindegyik lakáshoz van garázsunk is” – magyarázza a Búvóhely Budapest egyik üzemeltetője.

Főleg a hétköznap délelőtti és a péntek délutáni idősávra jelentkeznek be sokan, olykor heteket kell várni, hogy ezekben az időpontokban legyen szabad hely. Az üzemeltető leírása alapján vendégeik többsége viszonylag jómódú, és szabadabb időbeosztással rendelkezik, és a kezdeti időszakkal szemben már nem csak férfiak telefonálnak, a nők is egyre kevésbé szégyenlősek:

„Szinte ugyanannyi nő foglal nálunk, mint férfi. Több olyan 50-es női törzsvendégünk van, akik rendszeresen harmincas férfi partnerekkel érkeznek az apartmanjainkba.”


A megcsalás természete

A „búvóhelyek” a Magyar szeretők történeteiben is folyamatosan visszaköszönnek. A félrelépések természetét boncolgató Hercsel Adél szerint nagyjából így működik egy átlagos szeretői viszony:

  • Otthon a legtöbbször céges út, vidéki csapatépítő vagy irodai túlóra az alibi a szeretővel eltöltött pár órára.
  • A viszony mindkét fél részéről a szexről szól, legalábbis így indul.
  • Ha működik a kémia, akkor gyakran évekig is fenntartanak egy-egy szeretői viszonyt, de a legtöbben már a kapcsolat legelején tisztázták egymással, hogy senki sem hagyja el ezért a családját vagy párját. Sőt, ha véletlenül összefutnak az utcán, akkor inkább úgy tesznek, mintha soha nem találkoztak volna.Nem mondhatják el senkinek, elmondták hát mindenkinek

A könyv szerzője tavasszal újságíróként regisztrált a viszony.hu-ra. Bemutatkozó profilján leírta, hogy készülő könyvéhez keres történeteket a megcsalásról. Maga is meglepődött, amikor százával kezdtek özönleni a levelek. Többségében férfiaktól, de sok nő is el akarta mesélni félrelépéseit. Végül ötven emberrel találkozott személyesen, és közülük tíz különböző élethelyzetben lévő férfi és nő története került be a könyvbe.

„Megdöbbentő volt, hogy mennyire feszíti őket ez a titok. A legtöbben még a közvetlen barátaiknak sem mertek beszélni a kalandjaikról. Többen mondták is, hogy jó volt végre elmondani valakinek”– emlékszik vissza a szerző.

Hercsel Adél elsősorban a megcsalás okaira kereste a választ. A legtöbb kapcsolatban az évek múlásával lanyhult a szenvedély, vagy teljesen kiveszett az intimitás a kapcsolatból. De akadt olyan nehéz élethelyzet is, amelyben egy ártalmatlan viszony a családfenntartó nő túlélését segítette. A negyvenes évei közepén járó Barbara évekig gyötrődött, mielőtt megcsalta a férjét:


A férjem alkoholista, a kamasz fiam súlyos pszichés beteg. És mi marad nekem? Ha már ennyit szenvedek a családommal, legalább szex legyen az életemben, miután a férjem nem nyúlt hozzám több mint öt éve.

Nemcsak Barbara, hanem a könyv legtöbb szereplője mentegeti a tettét, és van némi lelkiismeret-furdalása megcsalt párjával szemben. Mindegyikük említ valamit, amit ha hajlandó lett volna megtenni a párjuk, akkor nem mentek volna bele egy szeretői viszonyba. Legtöbbjük nem akart kilépni régi kapcsolatából. Vagy a gyerekek és a közös vagyon miatt nem akarta felbontani házasságát, vagy azért, mert a mindennapokban jól együtt tudtak működni társával.A válással és vagyonmegosztással kapcsolatos dilemmák több történetben előfordulnak. A 46 éves Kristóf például évek óta teljesen elhidegülve él feleségével a közösen felépített családi házban. Jelenleg is van egy tartós szeretője, mégsem tudja rászánni magát a válásra.


Többször megjelent a kép a fejemben, hogy a feleségem új pasija beköltözik a házamba, és lehugyozza a kedvenc tujafámat, amit én ültettem. Nem bírnám elviselni, hogy a gyerekeim élete egy átjáróház legyen.

Így hát Kristóf is – ahogyan a könyv legtöbb szereplője – vágyai titkos kiélése mellett döntött. A történetekből kirajzolódik, hogy kezdetben a titkolózás és a tilosban járás érzése adja a sava-borsát a viszonyoknak. Később pedig pont az örökös titkolózás nehezíti meg a mindennapokat.


viszony


Nincs tökéletes védelmi rendszer a lebukás ellen

A viszony.hu-n kering egy informatikus által összeállított 15 pontos lista, amivel csökkenthető az otthoni lebukás kockázata. Olcsó kártyás telefon a kocsi kesztyűtartójában, több jelszóval levédett mobiltelefon és laptop, automatikusan törlődő levelezések, mágikus henger a kósza hajszálak eltüntetésére, és kizárólag vízzel zuhanyzás szex után az illatok semlegesítésére. A körültekintő lista egyetlen gyenge pontja, hogy kitalálója is lebukott már. Hiába védte le mindenét jelszóval, nem számolt azzal az aprósággal, hogy amikor a telefonjából kihúzza a töltőt, fél percre felvillannak az üzenetek. Így látta meg a felesége egy másik nő szerelmes üzeneteit a telefonján.


viszony


„Több interjúalanyom is megfogalmazta, hogy egy idő után teherré vált számára a dupla magánélet. A lebukás veszélye miatt állandóan ébernek kell lenni, és ez fárasztó. Sokan feltették már maguknak a kérdést, hogy tényleg megérnek-e ennyi fáradságot a vágyaik” – mondja Adél.

Az elmesélt személyes történetekből azt szűrte le, hogy a kezdetben fájdalomcsillapítónak használt szeretői viszony hamar droggá válik. És aki egyszer rákap az ízére, mindig keresni fogja azt a pluszt, ami extra izgalmat visz a napjaiba. Még akkor is, ha közben párhuzamos magánélete miatt már semmi ideje nem jut saját magára és a feltöltődésre.

„A legtöbb interjúalanyomnál nagyjából fél év volt egy szeretői viszony élettartama. Idővel óvatlanabbak lesznek a párok, ezért általában valamelyikük lebukik otthon. Vagy ha nagyon jól működik a szex, akkor valaki jobban kezd kötődni a másikhoz, és többet szeretne kihozni a kapcsolatból.”


Szigorú szabályok

A kötődés kialakulásától inkább a nők tartanak. A 34 éves Virág például a legjobban a „hivatalos” párjával szereti tölteni a szabadidejét, csak azért keresett magának szeretőt a viszony.hu-n, mert az évek alatt szexuális együttléteik rutinszerűvé váltak, és szerette volna, ha valaki ismét az újdonság erejével kívánja. Hasonló helyzetben van a feleségével a szeretője is, aki egy kétgyerekes családapa, és nem szeretné elhagyni családját. Ezért megállapodtak, hogy szigorú keretek között próbálják tartani a viszonyukat. Naponta egy levelet váltanak munkaidő végén, és minden héten egyszer találkoznak egy fővárosi búvóhelyen.

„Az már veszélyes lenne, ha kézen fogva sétálnánk az utcán, vagy együtt járnánk színházba. Nem csak azért, mert meglátnak, hanem a kötődés miatt: ha sok a közös élmény, elkezdtek kötődni egymáshoz. A szeretőmmel leginkább csak szexelni akarok, az intenzív lelki életet továbbra is a páromnak tartogatom” – olvasható Virág történetében.


viszony


Bár a viszony.hu-n ötször több férfi felhasználó van, a feliratkozott nők ugyanúgy kezdeményeznek viszonyokat, mint a férfiak. Tehát a legtöbben nem a filmbéli passzív elszenvedői egy házas férfi szexuális vágyainak, hanem aktív alakítói életüknek. Az a sztereotípia sem állja már meg a helyét, hogy szeretői viszonyokba 50-es, házasságukba beleunt férfiak bonyolódnak csak bele. Adél legfiatalabb interjúalanya például mindössze huszonöt éves volt, és több szerelmi csalódás után most tudatosan nem keres tartós kapcsolatot.

„A legextrémebb eset, amivel találkoztam, egy háromgyerekes óvónőé volt. Ő hosszas vívódás után arra jutott, hogy akkor tud jó anya lenni otthon, illetve frusztrációktól mentes kolléga a munkahelyén, ha hetente pár alkalommal alkalmi viszonyokban talál szexuális kielégülést.”


viszony


Mi van, ha nincs titok?

Az 53 éves Erzsike évekig tűrte férje hűtlenségét, majd egyszer csak kiborult. Elmondta férjének, hogy ez így nem állapot, öregnek és megviseltnek érzi magát mellette. A férfi ekkor csinált pár jó képet a feleségéről, és felregisztrálta a viszony.hu-ra. Bár történetük első hallásra bizarrul hangzik, a nő állítása szerint náluk működik a nyitott házasság. Kölcsönösen tudnak egymás viszonyairól, sőt, olyan is előfordult már, hogy hármasban nyaraltak valamelyikük aktuális szeretőjével. Persze még így is előfordul féltékenység köztük, de leginkább a szeretők értetlenkednek a helyzeten. Ahogy Erzsike mondja, nem értik, hogy miért nincsenek titkok a kapcsolatukban, és hogy ha tud róluk a házastárs, akkor miért kell egyáltalán szeretői viszony nekik.

Erzsike a következőképpen írja le, mitől működik a kívülről furcsának tűnő életvitelük: „..a nyitott házasságban nincs titok, ezért nincs megcsalás sem..Tudom, hogy a férjemnek kellenek a szép szavak és a nagy érzelmek, de én ezeket ennyi év után nem tudom megadni neki. Mindig megmutatja, amikor különösen szép levelet kap egy kis hölgytől. Ilyenkor teljesen ki van fordulva magából, hogy a nő milyen varázslatos dolgokat ír, de én általában pontosan szoktam tudni, hogy melyik könyvből idéz. Ezt persze nem osztom meg a férjemmel, nem akarom letörni a lelkesedését. Nekem is van idézetes füzetem, tele Müller Péter-idézettel. Ezekkel a mondatokkal hódítani lehet…Ha valaki ránk néz, azt látja, hogy a rengeteg munka mellett sokat motorozunk együtt, nevetgélünk a kertben, csiszoljuk a kerítést... Vannak gondjaink, gyakran veszekszünk, de a mai napig sokan okkal irigykednek a házasságunkra, arra a 35 évre, amit eddig együtt töltöttünk.”