Azért molesztálták csoportosan a nőket, mert arabok?

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Senki nem tudja, mi és miért történt pontosan Köln főterén szilveszter éjjel. Ami biztos: arabnak kinéző fiatalok csoportosan erőszakoskodtak német nőkkel. Új típusú bűnözés? Szándékos, szervezett félelemkeltő akció? Vagy egyszerűen ekkora a kulturális különbség?


Egész Németországot megrázta, hogy szilveszter éjjel a kölni főtéren egy mintegy ezer főből álló arab banda erőszakoskodott a nőkkel, kizsebelte az embereket, vízszintesen lőttek tűzijátékokat az ünneplőkre. Ugyanez történt, igaz, jóval kevesebb támadóval Düsseldorfban, Hamburgban, Stuttgartban is.

A téma érzékeny, felkorbácsolhatja a menekült- és kisebbségellenes indulatokat, amitől a németek olyannyira tartottak, hogy a közmédiájuk először be sem számolt az egészről. Azóta már az egész ország beszél az ügyről, esetenként elég szerencsétlenül. Több mint száz nő tett feljelentést, egyelőre 16 elkövetőről van felismerhető kép- vagy videofelvétel, közülük néhánynak a nevét is tudják már a hatóságok.

Csak éppen a legfontosabbra nincs válasz: miért tették ezt, és milyen szerepe van az egészben, hogy arabokról van szó?Dobrovits Mihály iszlámkutató azt mondja, a témában sok az alapvető tévedés. Például a kölni rendőrkapitány, Wolfgang Alberts úgy nyilatkozott, hogy a mintegy ezer elkövető a kinézete alapján „észak-afrikai vagy az arab térségből származik”. Ennek azonban ellentmond, hogy arról is készült felvétel, hogy egy fiatal egy kurd zászlót terít a hátárra. Márpedig a kurdok se nem arabok, se nem észak-afrikaiak, állítja a kutató.

Arról is írt az elmúlt napokban a német sajtó, hogy valószínűleg nem menekültek az elkövetők, hanem több éve az országban élő fiatalok, ugyanakkor a banda tagjai nem beszéltek és látszólag nem értettek németül. Dobrovits azt mondja, a nyelvtudásból nehéz kiindulni: korábban Hannoverben például azt keltett nagy felháborodást a török közösségben, hogy a hivatalos iratokat egy rendelkezés szerint németül kellett kitölteni.

A régóta Németországban élő törökök azzal érveltek, hogy bezzeg régen nem erőltették, hogy tanulják meg a nyelvet, csak az volt az elvárás, hogy végezzék el azokat a rossz munkákat, amiket kijelöltek nekik. Az első generációs, 60-as években érkezett török nők egy része a mai napig nem ismeri a nyelvet.Bűnözők?

A Kölner Stadtanzeiger című lap arról írt, hogy a „csőcselék” nyilvánvalóan bűnözésből él. Kérdés, akkor miért nem voltak a rendőrök látókörében? A kutató szerint valószínű, hogy olyan emberek tették, akiknek nincsen sok félnivalójuk, hiszen az arcukat sem takarták el. Vagyis nem a tartózkodási engedéllyel ott lévő tanulók vagy munkavállalók lehettek, mert nekik túl nagy kockázat lenne egy ilyen akció.

Tény, hogy a Willkommenskultur tavalyi fellángolása után egyre többször kerül elő Németországban az árnyoldala is a menekültek befogadásának – mondta Dobrovits. A német titkosszolgálat egy korábbi jelentése szerint a bevándorlók mintegy 10 százalékát tudták csak beazonosítani. Ausztriában teszteket töltetnek ki az érkezőkkel, és több esetben is előfordult, hogy a menekültek nem is ismerik annak az országnak a nyelvét, ahonnan saját bevallásuk szerint érkeztek.


Miért tették?

Ennek elsősorban nem vallási, hanem kulturális okai lehetnek. Vallásosként ilyeneket nem csinálhattak volna, főleg akkor, ha szélsőséges iszlamista nézeteket vallanak. „Egy rendes muzulmán nem ünnepli az újévet, nem petárdázik, és nem erőszakoskodik nőkkel. Az iszlám jog (saría) ugyanis még azt is halállal bünteti, aki nyugati nővel csinál ilyet” – magyarázza a szakértő. Éppen ezért valószínűtlen, hogy egyfajta iszlamista terrorcselekményről lenne szó.

Kulturális okokkal azonban már jobban magyarázható az erőszak. Nem ritka – nemcsak a Közel-Keleten, hanem például Indiában sem –, hogy csak azért lincselnek meg nőket vagy férfiakat, mert nem a szabályoknak megfelelően öltözködnek vagy viselkednek.

A nyugati nőkkel szemben azért is viselkedhetnek így, mert valóságnak vélik, amit az európai és amerikai filmekben látnak. Azt gondolják, hogy mint a filmekben, a való életben is könnyen kaphatók a nyugati nők, és az élet szinte csak szexből és italozásból áll – mondja az iszlámkutató.

A tömegben lévő nők molesztálása nem először kerül középpontba. Az arab tavasz alatt például a kairói Tahrír téren több nyugati riportert is molesztáltak, illetve saját honfitársaikat is, akik nem feleltek meg az öltözködési szabályaiknak. Ráadásul ekkora tömegben szinte törvényszerű, hogy megjelenjen a csőcselék is, akikből a keletiek még szélsőségesebb viselkedésre is képesek, mint nyugatiak – mondta Dobrovits Mihály.


Komplexus és felsőbbrendűségi érzés egyszerre

A német városokban most randalírozó fiatalokban komoly frusztráció is felgyűlhetett, amit így éltek ki. Az integrációjuk nem volt igazán sikeres, elhanyagolták őket, és nem találják a helyüket, az illegálisan az országban tartózkodók pedig nem tudnak elvegyülni a többségi társadalomban.

Emiatt kisebbségi komplexusuk lehet, ami ugyanakkor felsőbbségrendűségi érzéssel keveredik Dobrovits szerint. A nyugati kultúrát elutasítják, viszont a szociális ellátórendszer túl bőkezű velük, így könnyedén meg tudnak élni különösebb motiváció, vesztenivaló nélkül.

Szexuális frusztráció is okozója lehet a történteknek, főleg ha a hamburgi esetet nézzük, ahol a helyi vigalmi negyedben randalíroztak. De nem kultúrából vagy az iszlám előírásaiból, hanem pusztán fiatal korukból fakadóan, véli a kutató.

Dobrovits szerint a kölni dóm mellett történtek sok mindenben hasonlítottak a 2005-ös párizsi zavargásokra, ahol szintén fiatal muzulmánok verték szét a várost, így élték ki a bennük felgyülemlett frusztrációt.Annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy ezeknek az eseteknek bármi közük lenne a terrorizmushoz, az valószínűsíthető, hogy szervezett akcióról van szó – mondta a kutató. Mert bár a téren már spontán erőszak történhetett, a háttérben valószínűleg valakik megszervezték, hogy ez így is alakuljon. Ezt a feltételezést egyre több német politikus is osztja, a kölni ügyészség sem zárta ki ennek a lehetőségét.


Dobrovits Mihály szerint a megelőzéshez mindenképpen komolyabban kéne ellenőrizni a bevándorlókat. Arra is fényt kéne deríteni, hogy kik voltak a téren, milyen pszichés okok állnak a háttérben, ki vagy kik szervezték meg az erőszakot, és miért éppen most történt. Hogy választ kapunk-e ezekre, egyelőre kétséges, hiszen még mindig nem tartóztattak le senkit.