Azért mert Trump "idióta", még nem tiltják ki Nagy-Britanniából

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Már 570 ezren írták alá a Donald Trump kitiltására felhívó petíciót Nagy-Britanniában, és tegnap a parlament is foglalkozott az üggyel. Majd győzött a reálpolitika.


Donald Trump számos idegenellenes, menekülteket, bevándorlókat gyalázó kijelentése keltett már felháborodást, felszólalt ellene egy sor amerikai híresség, többek között a muzulmán hitre tért boksz-legenda, Mohamed Ali is. A jelenleg legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-jelölt botrányos megnyilatkozásai az Atlanti-óceán másik partján is sokakat feldühítettek, többek között Boris Johnson, London konzervatív (bár az ő esetében ezt erősen relatíven kell értelmezni) főpolgármestere is mondott már olyat, hogy legszívesebben „non-go area-vá" (vagyis nem kívánatos helyszínné) nyilvánítaná a brit fővárost Trump számára.


Trumpot ez persze egy pillanatig nem érdekelte, legutóbb például arról beszélt, „biztonsági okokból" egyáltalán nem engedne be muzulmánokat az Egyesült Államokba. Erre viszont már egy petíció volt a válasz Nagy-Britanniában. Ennek elindítói azt szeretnék elérni, hogy a brit parlament határozatban tiltsa ki (nyilvánítsa nemkívánatos személlyé) Trumpot.

A petíciót már 570 ezren írták alá, és tegnap a brit parlament alsóházában is nyilvános vita tárgya volt. Visszafogottsággal a brit képviselőket sem lehetett vádolni. Victoria Atkins konzervatív képviselő például kijelentette, Trump „seggfejet csinált magából" a megnyilatkozásaival, de ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha túl nagy felhajtást csinálnak a jelölt megnyilatkozásaiból, végső soron csak neki adnak még nagyobb publicitást. Gavin Robinson észak-ír képviselő sem fogta vissza magát, szerinte Trump „nevetséges xenofób", „pojáca" - ennek ellenére azt szeretné, hogy Trump utazzon csak el Nagy-Britanniába, hogy saját bőrén érezhesse a szavait kísérő felháborodást.

Ennek ellenére végül győzött a reálpolitika: a képviselők úgy döntöttek, nem teszik fel szavazásra, hogy kitiltsák-e Trumpot, hanem „közelről figyelemmel kísérik" majd a petíciót. Elvégre mi van, ha ezt az „idióta, pojáca seggfejet" mégis megválasztják az Egyesült Államok elnökének, miközben hivatalosan be sem tehetné a lábát Nagy-Britanniába.