Azért a legnagyobb lúzer Hollandia volt a selejtezőkön

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Vereség otthon, emberelőnyben az utolsó selejtezőn, kiesés csont nélkül, és Van Persie 11 méterről fejelt öngólja. Mi kell még?


Bármennyire is fájó, hogy a magyar válogatott nem jutott ki közvetlenül az Eb-re, az öt éve még vb-döntőt játszó Hollandia még csak a pótselejtezőt sem érte el, negyedik lett a cseh, izlandi, török hármas mögött.

Az utolsó fordulóban hazai pályán menthették volna meg a becsületüket, erre fő félóra alatt 2-0-s hátrányba kerültek a csehek ellen. Ám a csehek a 43. percben emberhátrányba kerültek, a szünetben tehát még mindig reménykedhettek a holland drukkerek.

Nem sokáig: Robin van Persie 11 méterről fejelt a kapuba, ami jól hangzik, csak éppen a holland kapuról van szó (1:18-nál a videón). Igaz, 0-3 után csak lőttek kettőt a hazaiak, de az újabb vereséget nem kerülhették el.És Van Persie szerzett egy hagyományos gólt is, így legalább a maga részéről meccsnullban volt.

A csoport, utolsó forduló:
Hollandia-Csehország 2-3
gól: Huntelaar (70.), Van Persie (83.) ill., Kaderábek (28.), Sural (35.) Van Persie (66. – öngól)
piros lap: Suchy (43.)

A csoport végeredménye:
1. Csehország 22 pont
2. Izland 20
3. Törökország 18
4. Hollandia 13
5. Kazahsztán 5
6. Lettország 5
Csehország és Izland mellett legjobb harmadikként Törökország is egyenesen kijutott az Eb-re. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.