Azerbajdzsán is kap Forma–1-es futamot, veszélyben a német GP

Fotó: Mark Thompson/Getty Images / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Újabb volt szovjet helyszín kerül be a Forma–1 versenynaptárába. Bakuban valószínűleg 2016-tól rendezhetnek nagydíjat, viszont a németországi futamra még nincs végleges megoldás.


Miközben a Forma–1-es csapatok nagyban csomagolnak, hogy a már úton lévő felszerelések mellé az utolsó pillanatokig csiszolt alkatrészek is odaérjenek Melbourne-be a jövő héten induló szezonnyitó futamra, Bernie Ecclestone bejelentette, hogy megállapodott az Azerbajdzsáni Nagydíjról. Habár a helyiek már 2015-ös bakui futamról beszélnek, Ecclestone a 2016-os azeri GP-t tartja reálisnak, esetleg egy 2015-ös szezon végi nagydíj lehet a legkorábbi elképzelhető időpont a kaukázusi olajállamban. Az Azerbajdzsáni Nagydíj a második posztszovjet futam lesz a naptárban az idén bemutatkozó Szocsi GP után. Szocsiban így álltak a pályával egy hónappal ezelőtt Szocsiban így álltak a pályával egy hónappal ezelőtt Miközben Kelet-Európa F1-es pozíciója erősödik, Németországé gyengülni látszik. Ecclestone azok után nyilatkozott arról, hogy gondban van a Német Nagydíj, miután az anyagi problémákkal küzdő Nürburgringért tett 50 millió dolláros (több, mint 11 milliárd forint) ajánlatát visszautasították. A héten elvileg eldől, ki veszi meg a németországi futam egyik helyszínét, tehát akár rendeződhet is a pálya sorsa, de az idei német GP rendezését ez nem érinti, hiszen azt Hockenheimben tartják. Viszont mivel Ecclestone szerint a Hockenheimring nem lehet végleges megoldás a Német Nagydíjra, és mivel mindkét pálya üzemeltetője csak minden második évre vállalta el az esemény lebonyolítását, Nürburgring sorsa pedig kérdéses, egyelőre még nem lehet tudni, hosszú távon mi lesz a németországi futammal.

Az természetesen nem tűnik valószínűnek, hogy Németország végleg elveszítse F1-es futamát, hiszen német tulajdonosok, befektetők, illetve a Mercedes révén az autógyári német jelenlét is igen erős a sorozatban. 1950 óta csak kétszer, 1955-ben és 2007-ben nem rendeztek Német Nagydíjat. Németország egyébként hét évvel ezelőtt sem maradt GP nélkül, ugyanis az Európai Nagydíjat ebben a szezonban a Nürburgringen futották. Az 1950-es és az 1960-as Német Nagydíj nem volt része a világbajnokságnak, de a versenyeket ezekben az években is megrendezték.