Azerbajdzsán egyoldalúan tűzszünetet hirdetett Hegyi-Karabahban

-

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium bejelentette vasárnap, hogy egyoldalúan leállítja a katonai hadműveleteket Hegyi-Karabahban.


A tárca közleménye úgy fogalmaz, hogy a „nemzetközi struktúrák hathatós kéréseinek és az ország békeszerető politikájának eredményeképpen” a hadsereg egyoldalúan véget vet az ellentámadásoknak és válaszlépéseknek a megszállt területeken, és megerősíti a felszabadított területek biztonságát. Ugyanakkor a minisztérium hangsúlyozza, hogy az örmény oldal provokációi, a lakott területek és a hadsereg állásainak lövetése esetén az azeri hadsereg folytatni fogja hadműveleteit a megszállt területek felszabadítására.


Legalább harminc katona és egy civil fiú vesztette életét a péntek éjjel újra kezdődött fegyveres összecsapásokban az örmény–azeri határon. Azerbajdzsán és Örményország kölcsönösen vádolja egymást a harcok elindításával, és míg Putyin orosz elnök azonnali tűzszünetre és önmérsékletre szólított fel, addig a török elnök újságíróknak azt mondta: Azerbajdzsánt támogatja. Szerzs Szargszján örmény elnök azt mondta, hogy a jelenlegi harcok a legsúlyosabbak az 1994-ben életbe lépett fegyvernyugvás óta.