Az lett a veszte, hogy túl sokat engedett át az elcsalt áfából

Forrás: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Gyanúsan olcsó tejet forgalmazó cégláncolatot derített fel a NAV a fővárosban.


Az ügyletekben részt vevő társaságok közötti személyi összefonódások vannak, így az adóhatóság szerint egyértelmű, hogy a gazdasági kapcsolat eredeti célja a nagymértékű áfacsalás volt, amivel a haszonhúzók és az őket segítő társaságok jelentős kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A láncolatot eleve úgy építették fel, hogy elkerüljék a tej szlovákiai beszerzése és magyarországi értékesítése utáni általános forgalmi adó megfizetését. A beszállítóként feltüntetett cégek szerepe csupán az volt, hogy közbeiktatásukkal a láncolat élén álló társaságnál levonhassák az áfát, amit viszont ezek a cégek sem fizettek be, ugyanis a kiszámlázott ügyletek utáni adófizetési kötelezettségüket nem teljesítették.

Ez a módszer biztosította a fedezetet ahhoz, hogy a tejet még a beszerzési árnál is olcsóbban értékesíthessék Magyarországon. Az adóellenőrzés csaknem 55 millió forint nettó adókülönbözetre derített fényt. Az adóhatóság a revizorok által feltárt láncolathoz köthető öt emberrel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést.