Az vásárolhasson földet, aki megműveli

Jakab István

elnök, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége

Csak a saját tulajdonú föld adhat garanciát azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek szükségesek, hogy a magyar áruk versenyképesek legyenek.


Talán sokan már elfelejtették, hogy 2014. május 1-jén véglegesen lejárt a külföldiek földvásárlási moratóriuma Magyarországon. Ez eredetileg 2011-ben lett volna esedékes, de a kormánynak sikerült hároméves haladékot kiharcolnia. A moratórium lejárta azt jelenti, hogy az uniós tagországok állampolgárai számára lehetővé kell tenni hazánkban a termőföld vásárlást a hatályos magyar törvények betartása mellett.

A magyar kormány azonban a brüsszeli és a nemzeti érdekek közötti vékony mezsgyét megtalálva, még időben olyan szabályokat hozott – az EU régi tagállamaiban kialakult gyakorlat alapján -, amelyek garantálják, hogy miközben betartjuk az EU szabályait, a magyar föld a helyben lakó magyar gazdáké lehet. Ezért került bele már az új Alaptörvénybe a magyar föld védelme, és ezért született az új földtörvény is.

Ezen intézkedések célja az volt, hogy a magyar földet megvédjük a külföldi és hazai spekulánsoktól. Mindezt sem a baloldal, sem a Jobbik, sem az LMP nem szavazta meg már akkor sem. A külföldi spekulánsok a baloldal kormányzása alatt zsebszerződésekkel jelentős területeket szereztek meg, melyek nagy részét a kormány azóta különböző intézkedésekkel visszavette.

A nemzeti kormány földpolitikája határozott: a magyar földet magyar kézben akarja tartani és meg akarja védeni a nagybirtokosoktól, a hazai és külföldi spekulánsoktól. Ezzel növelni lehet a kisbirtokok, a családi gazdaságok arányát. Mindez erősíti a vidéki középosztályt, növeli a munkahelyek számát, a vidék életképességét.

Az eddig állami tulajdonban lévő termőföldek megvásárlásának lehetősége is erről szól: földet adunk el a magyar földműveseknek. Nem ajándékba adjuk, hanem tisztességes piaci árat kell érte fizetni, és aztán egy életen át keményen dolgozni rajta. Természetesen a kormány a földvásárláshoz szükséges kedvezményes hitelt biztosítja megfelelő garanciák mellett.

Ma még kiszámíthatatlan, hogy 2020 után hogyan alakul át az uniós agrárpolitika, az azonban valószínűsíthető, hogy a gazdálkodók kevesebb támogatáshoz jutnak majd, ráadásul nehezebb feltételek mellett. A helyzetet nehezíti, hogy most zajlik az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás vitája, amely a gazdákat hátrányosan érintheti. Ezért sorsdöntő, hogy a mostani uniós ciklusban mennyire sikerül javítani a magyar termelők versenyképességét. A hatékonyabb gazdálkodáshoz jelentős fejlesztéseket kell megvalósítani, melyhez garanciát a saját tulajdonú termőföld biztosít.

Bízunk benne, hogy minél többen élnek majd ezzel a mostani, történelmi lehetőséggel, hiszen meggyőződésünk, hogy a magyar föld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen. Meggyőződésem, hogy a gazdák földvásárlását a gazdaellenes koalíció a pártérdekek alapján nem tudja megakadályozni, legfeljebb átmeneti zavarokat okoznak, ami egyértelműen az őket támogató nagybirtokosok, magyar és külföldi spekulánsok érdekeit szolgálja.


Földárverések: átgondolt gazdaságpolitika vagy a haverok kifizetése?


Átgondolt politika
Haverok kifizetése

SZAVAZAT UTÁN