Az üzemeltető nem felelős a coloradói mozis mészárlásért

Fotó: Getty Images / Kevork Djansezian

-

A létesítmény üzemeltetője nem felelős a Colorado állambeli Aurora egyik mozijában 2012 májusában elkövetett tömegmészárlásért, amelynek elkövetője agyonlőtt 12 ember és másik 70-et megsebesített – döntött Centennial város bíróságának esküdtszéke.


„Az esküdtszék a Cinemark mozihálózat javára döntött az aurorai lövöldözés ügyében indított polgári eljárásban” – jelentette be Twitter-üzenetében a bíróság szóvivője.

Az eljárásban 28 áldozat családja perelte a harmadik legnagyobb amerikai mozihálózatot, amiért nem foganatosított megfelelő biztonsági intézkedéseket, hogy megelőzze az Egyesült Államok történetének egyik legvéresebb mészárlását.

Az elkövetőt, James Holmest már tizenkétszeres életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, és rendelkeztek arról, hogy semmilyen feltétellel nem helyezhető szabadlábra. Az állig felfegyverzett, rendőrkommandós felszerelést viselő Holmes 2012. július 20-án Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 nevű multiplex mozijában, a Batman-sorozat legújabb részének éjféli bemutatóján nyitott tüzet a nézőtéren ülőkre.A felpereseket képviselő Marc Bern szerint igazságtalan döntés született. Az ügyvéd azzal érvelt, hogy az évi 2,85 milliárd dollár bevétellel bíró Cinemarknak biztonsági kamerákat, fegyveres őröket és vészjelzőkkel ellátott kijáratokat kellene rendszeresítenie „a tömegmészárlások és terrorcselekmények korában”.

Az előre nem látható mészárlást semmilyen módon nem lehetett megakadályozni. Az ilyen lövöldözések még olyan ritkák, hogy az igazgatóság nem láthatta előre azt egy olyan filmszínházban, ahol korábban nem történtek súlyos erőszakcselekmények – érvelt Kavin Taylor, a Cinemark ügyvédje.


James Holmes a bíróságon


Ha az esküdtszék csütörtökön az áldozatok hozzátartozóinak a javára döntött volna, kezdetét vehette volna az eljárás kártalanításukra, ami több millió dollárra rúgott volna.

A tárgyalást az amerikai szórakoztató ipar is feszült figyelemmel követte, mert egy Cinemark elleni ítélet nyomán az amerikai mozikban növelni kellett volt a biztonsági intézkedéseket, fegyveres őröket, fémérzékelőket, videokamrákat kellett volna „hadrendbe állítaniuk”, ami több tízmillió dollár kiadással járt volna.