Az utolsó szögig szétlopják az olimpiai falut Szocsiban

Fotó: HOCH ZWEI / MALTE CHRISTIANS

-

Mindent visznek, ami mozdítható, amit ott hagynak, azt pedig összetörik. Ez maradt az eddigi legdrágább olimpiából.


Másfél évvel a 2014. februári szocsi téli olimpiai játékok után elkeserítő állapotban van az egykori olimpiai falu. Az Euronews helyszíni riportjának tanúsága szerint az épületek rohamosan pusztulnak a téli olimpia megrendezésére annak idején 5 milliárd dollárt költő orosz kormány közönyének és az általános szegénységnek a következtében.

Az épületekből ugyanis minden mozdítható és kicsit is értékes holmit elvisznek a helyiek.

„Elvitték a ruhaszárítót, a törülközőtartót, nemcsak ebből a lakásból, hanem mindegyikből – mondta Galina Golubcova, aki önkéntesként segített az olimpián. – Ellopták a fűtőtesteket és a vécétartályokat is.”Ugyancsak problémát okoz, hogy a lopások mellett rendszeres a vandalizmus is, a helyi fiatalok előszeretettel járnak be a romos épületekbe, és verik szét azokat.

Az egykori önkéntes beköltözött az olimpiai faluba, ahol újabb kellemetlen meglepetésként érte, hogy az épületekben se víz, se villany nincs. Hónapokig tartó hivatali harcok után sikerült újra beköttetnie.

Dmitrij Csernyisenko, a szocsi szervezőbizottság elnöke az olimpia után ugyan ígéretet tett rá, hogy a falut megfelelően fogják hasznosítani, gyakorlatilag azonban semmilyen lépések nem történtek az ügyben.