Az utolsó pillanatig kampányol Clinton és Sanders

Fotó: Getty Images / Alberto E. Rodriguez

-

Két államban tartanak előválasztást a demokraták. Trump már nem izgul.


Kentuckyban és Oregonban tartanak előválasztást a demokraták. Hillary Clinton és Bernie Sanders az utolsó pillanatig kampányoltak Kentuckyban, ahol a közvélemény-kutatások Clintont jelzik győztesnek. Kentuckyban 60 delegátusról döntenek, Oregonban pedig 74 kongresszusi küldött megnyerése a tét. A delegátusok vagy kongresszusi küldöttek azok, akik a nyári elnökjelölt-állító országos konvención szavaznak majd a párt elnökjelöltjéről.

A demokraták elnökjelöltségének elnyeréséhez 2383 delegátus támogatására van szükség. Hillary Clinton a delegátusok 94 százalékának támogatását már elnyerte: 2240-en támogatják őt. Bernie Sanders eddig 1473 küldött támogatását szerezte meg.

Clinton kétfrontos harcot vív. Egyrészt pártbéli vetélytársa, Bernie Sanders, másrészt a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump ellen. Sandersre a demokrata pártelit részéről nagy nyomás nehezedik: unszolják, hogy lépjen vissza, mert gyengíti Clinton novemberi győzelmének esélyeit. A vermonti szenátor azonban azzal érvel: még mindig van lehetősége arra, hogy elnyerje az elnökjelöltséget.

A republikánus táborban gyakorlatilag már befejeződött a versengés: Donald Trump az egyetlen esélyes elnökjelölt. A republikánus elnökjelöltséghez 1237 delegátus támogatására van szükség, Trumpnak pedig eddig 1134 küldöttet sikerült maga mellé állítania. Egyre több republikánus sorakozik fel Trump mögött. Trump állítólag szerdán találkozik Henry Kissinger volt külügyminiszterrel, aki Richard Nixon és Gerald Ford mellett dolgozott.