Az utolsó percig várnak az elszámolással, ha késnek, drága lesz

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

22 egyéni képviselőjelölt és 4 párt kampányfinanszírozási elszámolása tegnap, a határidő utolsó napján még nem érkezett meg az államkincstárhoz. Tegnap még postára adhatták; ha nem tették, a támogatás dupláját kell visszafizetniük.


A jelölteknek csak kevesebb mint 4 százalékától nem érkezett elszámolás az egymillió forintos kampánytámogatásokról május 13-ig, keddig, amely az utolsó nap volt, amikor azt még le lehetett adni. Korábban a Magyar Államkincstár (MÁK) arról tájékoztatta a VS.hu-t, hogy 598 jelölttel kötött megállapodást az egymillió forintos kampánytámogatásról, ezen kívül 586-an mondtak le arról a pártjuk javára. A pártoknak az átvett egymillió forintokról egy összesített elszámolást kellett leadniuk az államkincstárnak, ugyancsak keddig. A 12 pártból, amelyek átvettek támogatást a jelöltjeiktől, ezt 8 tette meg – tájékoztatott a MÁK. A kincstár az ellenőrzést az elszámolás benyújtásától számított húsz napon belül végzi. Aki elmulasztja a határidőt, vagy elszámolását szabálytalannak találják, annak a támogatás kétszeresét kell visszafizetnie. Az elszámolás benyújtásától függetlenül vissza kell fizetniük a támogatást azoknak, akik a választáson nem értek el 2 százalékos eredményt. Emiatt az 1184 milliárd forint egyéni képviselőknek juttatott támogatásból összességében 763-at kellene visszafizetni.  


A bírságok megfizetésében nem jeleskednek a pártok

Az EP-választásra regisztrált pártokat összesen 92 milliós forintra bírságolta a Nemzeti Választási Iroda a az időben vissza nem vitt ajánlási ívek miatt, ebből az összegből mindössze 964 ezret fizettek be a megbüntetettek. Az MSZP időben visszavitte az íveket, a megbírságoltak közül csak a Jobbik, a Fidesz, a MoMA és az LMP „csengetett” időre. A legtöbbel, 38 millióval az Összefogás Párt lóg. Az országgyűlési választások indulói még többel tartoznak az ajánlóívek miatt, a választási bizottságok több mint 1,8 milliárd (!) forint bírság megfizetésére kötelezték az érintetteket, akik csak 7,7 milliót fizettek be.
A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be, ám nagy kérdés, hogyan és mit; erről itt írtunk korábban.