Az utolsó burekes is bezárt a szlovén–osztrák határon

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ales Beno

-

A legtovább nyitva tartó bureksütöde is bezárt szombatra a sentilj–spielfeldi szlovén–osztrák határátkelőnél, amely a migránsok legjelentősebb áteresztési pontja a két ország között – tapasztalta az MTI tudósítója.


Október második felében még sok üzlet kínálta szolgáltatásait a határ mindkét oldalán. A szlovén oldalon főként adómentes boltok és szolgáltatások működtek az osztrák bevásárlóturizmus kiszolgálása érdekében. Eleinte a migránsok is jó üzletet jelentettek a kereskedőknek, hiszen kartonszám vásárolták a cigarettát, az üdítőt, és a büfék előtt is hosszú sorok kígyóztak, sokszor tízesével vitték az óriáspizzákat.


A főútvonal mentén található átkelő lezárásával először az osztrákok és a szlovének, a bevásárló turisták maradtak el, majd a táborrendszer mind kiterjedtebb kordonozása után már a migránsok sem fértek hozzá a boltokhoz. Ekkor még a dohánybolt és a bureksütő kitartott, a migránsok ugyanis megkérték a járókelőket, általában az újságírókat, hogy vegyenek nekik pizzát vagy cigarettát. Ilyenkor előre odaadták a pénzt, és mindig meg is kapták az árut. Egy idő után viszont a hatóságok megszüntették ezt a rendszert, így bedobta a törülközőt a koszovói burekes is.

A magyar–horvát zöldhatár lezárása, vagyis október 16. óta, szombaton reggel kilencig egyébként 158 873 illegális bevándorló lépett be Szlovéniába. Ez mintegy 5 ezerrel több, mint a pénteki hasonló adat. A szlovén rendőrség adatai szerint 2917-en töltötték az éjszakát az ország tranzittáboraiban, és eddig 143 444-en távoztak Ausztriába. Ez utóbbi statisztikát csak október 20. óta vezetik – tájékoztatott a szlovén rendőrség.

A tranzittáborrendszernél szombat reggel nyugalomban folyt a migránsok továbbítása Szlovéniából Ausztriába.