Az utóbbi évek legerősebb hurrikánja, a Matthew a Bahamák felé tart

Fotó: MTI/EPA/EFE / Orlando Barria

-

Haitin, Dominikán és Kubán már végigsöpört. Óriási pusztítást okozott.


Heves esőzések és hatalmas, óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel söpört végig Haitin, Dominikán és Kubán az elmúlt évtized egyik legerősebb hurrikánjának tartott Matthew. A hurrikán szeme helyi idő szerint kedd este hat órakor érte el Kuba partjait Punta Calete magasságában. A térségben leállt a közlekedés, az ötméteres hullámok miatt víz alá kerültek a part menti települések. A vihar útjában lévő területeken csaknem 1,3 millió embernek kellett elhagynia otthonát.

A hurrikán végigsöpört Baracoa üdülővároson, és elhaladt a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpont és katonai börtön közelében. A katonai bázisról hétszáz családot költöztettek el ideiglenesen. A Kubából érkező hírekből arra lehet következtetni, hogy a hurrikán nem okozott súlyos károkat. A havannai kormány ezúttal is nagy erőfeszítéseket tett a katasztrófa megelőzésére, önkéntesek segédkeztek a veszélyeztetett térségben élők elköltöztetésében.

Mielőtt Kubába ért, a hurrikán végigsöpört a Hispaniola szigetén osztozó Haitin és a Dominikai Köztársaságon. Ott 13 ember halálát okozta az ítéletidő. Súlyos áradásokat és pusztítást okozott Haitin, amely még 2010-es, több mint 200 ezer halálos áldozatot követelő földrengést sem heverte ki. A hurrikán útjában fekvő farmokon haszonállatok pusztultak el, veszendőbe ment a termény, és több száz lakóház került víz alá. A szél tetőket szaggatott le, üzlethelyiségeket rongált meg. Nehézségekbe ütközik a károk felmérése, mert a szél a távközlési vonalakat is megszaggatta.

A Matthew az egyik legerősebb trópusi vihar, amely az utóbbi években a Karib-tengeri térség felett áthaladt. Rövid ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatú erősséget is elérte, mielőtt 4-es fokozatúra csökkent. Szerda hajnalban a miami hurrikán-előrejelző központ leminősítette hármas fokozatúra.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a Matthew jelenleg a Bahamák felé tart, és csütörtök este ér a floridai partok közelébe. A bahamai hatóságok arra szólították a part menti térségben lakókat, hogy a magasabban fekvő területeken keressenek menedéket. Florida egyes részein viharriasztást adtak ki, számítások szerint mire odaér a hurrikán, óránkénti 115 kilométeres szél fogja kísérni, nagy mennyiségű csapadékkal. Készülnek a vihar jövetelére Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában egyaránt. Niki Haley dél-karolinai kormányzó több mint egymillió ember evakuálást rendelte el.