Az útlevélbe dugták a korrupt hivatalnoknak szánt pénzt a sofőrök

-

Csak egy vesztegetőt azonosítottak az ügyészek, és azt sem tudni, mekkora összeg jutott a korrupcióval vádolt felügyelőkhöz.


Röszkén dolgozó növényvédelmi felügyelők ellen emeltek vádat korrupciós bűncselekmények miatt – közölte a megyei főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc szerint 6 embert üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, egy szerb állampolgárt hivatali vesztegetés bűntettével vádolnak.

A vádirat szerint hatan a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál dolgoztak határkirendeltségi növényvédelmi felügyelőként Röszkén. Feladatuk volt a határra érkező szállítmányok növényegészségügyi és minőség-ellenőrzési vizsgálata, illetve az ehhez kapcsolódó díjak megállapítása. 2015. május 13. és augusztus 4. között a vádlottak közül volt, aki több mint 130-szor fogadott el pénzt a vizsgálatra jelentkező kamionsofőröktől. A bankjegyeket vagy aprót az ügyintézésre átadott okmányokkal együtt az útlevélben helyezték el, de volt olyan eset is, hogy maguk a vádlottak kértek készpénzt a sofőröktől.

Az eljárás során csupán egy vesztegetőt, egy szerb férfi azonosítottak, és azt sem sikerült pontosan tisztázni, milyen nagyságú korrupciós pénz jutott a vádlottakhoz. A vádirat szerint a 6 ember összesen mintegy 440 esetben fogadott el pénzt vagy egyéb ajándékot.