Az utcára került az Amnesty International Oroszországban

-

Irodájukat 20 éve bérlik az önkormányzattól. Úgy tűnik, Moszkva most felmondaná a bérleti szerződést, bár erről sajátosan értesítette a szervezetet.


Lepecsételték az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet moszkvai irodáját. A munkatársak szerdán reggel azt látták, hogy a bejárati ajtót feltörték és a zárat lecserélték – mondta Szergej Nyikityin, az AI oroszországi vezetője.

Az iroda bejáratán üzenetet találtak: eszerint a bent maradt ingóságok elszállításáért a moszkvai önkormányzat vagyongazdálkodási osztályához kell fordulni. Az önkormányzatnál egyelőre nem indokolták meg, hogy miért zárták be az irodát, és miért kapcsolták le annak áramellátását és riasztórendszerét. Az AI 20 éven át bérelte az irodát a fővárostól, és mindig pontosan fizette a díjat – mondta Nyikitin. Nem tudja, mi az intézkedés oka, és a megadott telefonszámon senki sem jelentkezik.

A Kremlnek nincs információja a történtekről – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Jogvédő szervezetek az elmúlt években többször panaszkodtak hatósági nyomásgyakorlásra Oroszországban.