Az utcán rohadó szemét és a korrupció facsarja a bejrútiak orrát

Fotó: AFP / ANWAR AMRO

-Több tízezer ember tüntetett szombaton Bejrút belvárosában. A hulladékszállítás megoldását követelték, valamint tiltakoztak a politikai korrupció ellen is.

Libanon fővárosában a legnagyobb szemétlerakó telepet július 17-i zárták be, a szemétszállítással megbízott társaság szerződését pedig felmondták. A kormány eddig képtelen volt megoldást találni a helyzetre.

A nyáron megalakult és azóta mozgalommá fejlődött, „Bűzlötök” nevű tiltakozókampány a legnagyobb az ország történetében, és független a politikát uraló, vallási alapú pártoktól.A tüntetés feszült, de békés volt. Miután a tömeg szétoszlott, egy maszkos fiatalokból álló csoport a miniszterelnöki hivatal elé ment, meggyújtotta az ott lévő szemetet, és megdobálta a rendőröket. A rohamrendőrök szembeszálltak velük, szétkergették őket, és őrizetbe vettek közülük néhányat.

Hasonló, szintén erőszakba torkolló, de kisebb tüntetések voltak Bejrútban a múlt hétvégén is.A politikai erők közötti nézeteltérés megbénítja a libanoni parlament és a kormány munkáját. Ezt az állapotot jól szemlélteti, hogy a képviselőknek tavaly május óta nem sikerült államfőt választaniuk. Július végén Tammam Szalám miniszterelnök ismét kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a kormány bénultsága továbbra sem szűnik meg, és nem találnak megoldást a szemét elszállítására.