Az utcán és a tanévnyitón tiltakoztak a Corvinus feldarabolása ellen

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Mintegy ezer diák és tanár demonstrált a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) három budai karának elcsatolása ellen. A hallgatók a Corvinus tanévnyitójára vonultak, ahol többen köhögéssel, krákogással fejezték ki nemtetszésüket a díszvendégnek, a kormány képviseletében beszélő Szijjártó Péternek.


Zöld szalagot tűztek magukra délben a BCE budai kampuszán azok, akik tüntetést kezdtek az ellen, hogy egyetemük három karát a Szent István Egyetemhez (SZI) csatolná a kormányzat.


A körülbelül ezer résztvevő a Villányi úti kampuszról indult, hozzávetőleg félkilométeres oszlopot alkotott. A hallgatók által szervezett, számos tanárral, oktatóval kiegészülő menet elején a három megszüntetendő kar – a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti – dékánja haladt. Végig a budai kampusz maradását követelő jelszavakat skandáltak, a tüntetés célállomása a BCE tanévnyitója volt, amelyet a közelben, a BAH-csomópontnál lévő Kongresszusi Központban tartottak. Az épület előtt ketten kaptak szót, miközben folyamatosan érkeztek a tanévnyitóra a hallgatók.Megsemmisítéstől tartanak

A diákok képviseletében felszólaló hallgató azzal indított, nem azért iratkozott be a Corvinusra, hogy SZIE-s diplomát szerezzen. Az integrációval csak a gödöllőiek járnak jól – fogalmazott –, míg ők három kart el veszítenek és egy 180 éve működő egyetemi struktúrát vernek szét a döntéssel.


Fodor Marietta az oktatók nevében idézte fel azt a májusi pillanatot, amikor híre ment a három kar leválasztásának. Azóta a félelem vert beléjük gyökeret – fogalmazott –, ráadásul az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetlen alkalommal se cáfolta a híreket. Inkább mismásolt, minthogy világosan beszélt volna, ezért bizalmuk teljesen elveszett az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára iránt. (A tervekről elsőként a VS.hu számolt be.) A döntés meghozatalában az sem számít, hogy az egyetem szenátusa a hat kar megtartása mellett foglalt állást júniusban – emlékeztetett a szónok.Fodor meggyőződése, hogy nem integrációról, hanem beolvasztásról, a karok megsemmisítésére megy ki a játék. Ezt ugyanis szerinte a budai kampusz ingatlanjainak, köztük a legértékesebb 7,5 hektáros arborétum értékesítése követi. Felidézte a gödöllőiek szerinte cinikus érvelését az integráció mellett, miszerint ezzel versenyhelyzetet tudnak teremteni az agrár-felsőoktatási intézmények között:Ugyan milyen versenyt, amiben a templom egere a templom főegerével versenyez?


Szijjártó is kapott tőlük

A tüntetés ekkor véget ért, a diákok nem zavarták meg az ünnepi tanévnyitót, de többen bementek, a karzaton is felmutatták tiltakozó tábláikat. Amikor a díszvendég, a Corvinus volt hallgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a menekülthelyzettel kapcsolatban a képmutatás szót használta, többen köhögéssel, krákogással fejezték ki, mire asszociálnak erről. Ugyanígy tettek, amikor a Corvinus-brand nagyszerűségéről beszélt a rektor.


Nem adjuk a Campust, tüntetés, Corvinus


Rostoványi Zsolt a budai karok leválasztására egyébként nem sok szót vesztegetett beszédében. Egy félmondatban közölte a tényeket, hogy a fenntartó nem a hálózatszerű együttműködésben, hanem a kampusz gödöllői integrációjában látja a megoldást.

A corvinusosok holnap este 6-kor ismét tüntetnek a karok megtartása mellett. A kampuszról a minisztérium elé vonulnak, érintve a BCE Fővám téri központját.


Nem adjuk a Campust, tüntetés, Corvinus, Szíjjártó Péter, megnyitó