Az utazási irodákat és a török zöldségeket is érinti az orosz embargó

-

Oroszország „heteken belül” leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében. A Putyin által bevezetett szankciók a turizmust is érintik.


Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton írta alá a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet. Ez megtiltja a charter repülőjáratokat Törökországba, miután az ott tartózkodó utolsó orosz turista is elhagyja az országot. Az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat Törökországba, és a rendelet megtiltja bizonyos török áruk importját. A szombaton aláírt elnöki rendeletet hétfőn pontosította Dmitrij Medvegyev miniszterelnök azzal a bejelentéssel, hogy milyen áruféleségekre vonatkozik az embargó.


Azt mondta, hogy a büntetőintézkedés azért csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak új beszerzési források felkutatására. Az embargó egyelőre nem terjed ki a török ipari termékekre, de „a kormány szükség esetén a listát bármikor kiszélesítheti”.


Putyin arról is döntött, hogy korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben. A jövő évtől pedig vízumkötelezettséget vezetnek be az Oroszországba utazó török állampolgárok számára.