Az úszószövetség megvédte Hosszú Katinkát a doppingváddal szemben

Fotó: MTI/AP / Darron Cummings

-

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) álláspontja szerint Hosszú Katinka minden követelménynek megfelelt a holléti nyilvántartással kapcsolatban, a doppingellenes küzdelemben általa képviselt tiszta és egyértelmű álláspontot pedig semmilyen formában nem lehet megkérdőjelezni.


Így reagált a MÚSZ a Swimvortex nevű nemzetközi úszóportál cikkében szereplő felvetésre, amely szerint egyszerűen nem működik a doppingellenes rendszer azon eleme, hogy a sportolók holléte a váratlan ellenőrzések végett mindig ismert legyen.Hosszú Katinka még soha nem sértette meg a WADA előírásait


„Hosszú Katinka még soha, egyetlen alkalommal sem mulasztotta el időben elkészíteni a holléti nyilvántartását, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre” – szögezte le a hazai szövetség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, válaszul arra, hogy a Swimvortex után a svéd Expressen már egyenesen doppingvétséget emlegetett a magyar világ- és Európa-bajnoknővel kapcsolatosan. A MÚSZ állásfoglalása szerint Hosszú minden feltételnek megfelelt.


„Amint azt a Magyar Antidopping Csoport is megerősítette,


Hosszú Katinka még soha, egyetlen alkalommal sem mulasztotta el időben elkészíteni a holléti nyilvántartását, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre.

Szövetségünk egyetlen kívánsága, hogy valamennyi válogatott úszó közvetlenül tájékoztassa Kiss László szövetségi kapitányt a versenyprogramjáról, illetve edzőtáborozási elképzeléseiről, ahogy ez a múltban is történt - a kapitány nem más forrásokból kíván erről információkat gyűjteni. Ez egy teljesen egyértelmű elvárása a mesternek, és ennek eddig valamennyi úszó megfelelt” – olvasható a Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök jegyezte közleményben, amelyet angol nyelven elküldtek a Swimvortex online szerkesztőségének is.

„Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Katinka minden követelménynek megfelelt a holléti nyilvántartással kapcsolatban, a doppingellenes küzdelemben általa képviselt tiszta és egyértelmű álláspontot - akárcsak a Magyar Úszószövetségét - pedig semmilyen formában nem lehet megkérdőjelezni” – hangsúlyozta Gyárfás Tamás.


A félreértés az adhatott okot, hogy idehaza is téma volt, miszerint Kiss László szövetségi kapitány csak Hosszú Facebook-oldaláról értesült,hogy a versenyző elutazott Austinba. Később azonban kiderült, hogy Kiss már korábban tudott róla, hogy a világbajnok úszó Amerikában fog versenyezni., amihez később – némi huzavona és üzengetés után – a szövetségi is megadta az engedélyt. A főszereplők közötti döcögős információáramlásból következtethetett arra a Swimvortex, hogy a szövetség nem tudja, hol áll rajthoz az úszója, így feltételezhető, hogy nem, vagy pontatlanul töltötték ki a Nemzetközi Antidopping-csoport (WADA) által működtetett ADAMS névre hallgató nyilvántartási rendszert, melyben a sportolóknak 90 napra előre meg kell adniuk, hol fognak tartózkodni, hogy a WADA ellenőrei bármikor, akár versenyen kívül is felkereshessék őket mintavétel céljából.