Az uszodában mindenki tudott Kiss László nemierőszak-ügyéről

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Az uszodák világában, sportolói körökben közismert volt Kiss László kapitány rovott múltja, ám a kialakult konszenzus szerint az edző annak idején tiszta lappal indulhatott. Információink szerint Kiss korábban levelet írt az ország sportvezetőinek, amelyben beszámolt az 55 évvel ezelőtt történtekről.


Egyáltalán nem volt titok uszodai körökben, hogy Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya a hatvanas évek elején három évet börtönben ült csoportos nemi erőszakért. Ez egyértelműen kiderült edzőkkel, a szövetségi elnökségi tagokkal, úszókkal és más uszodai emberekkel folytatott beszélgetéseinkből, bár a legtöbben mereven elzárkóztak attól, hogy bármit is mondjanak, amikor erről kérdeztük őket.

Akik viszont nevük elhallgatását kérve hajlandóak voltak beszélni, egymástól függetlenül ugyanúgy fogalmaztak: „mindenki tudta”. Sőt, a médiában, a Facebookon is többen értetlenkedve fogadták, hogy miért került mindez a nyilvánosság elé, hiszen „sportberkekben” vagy a bennfentesek számára ez egy régóta ismert történet.

Kiss László 1961 nyarán, 21 évesen két úszótársával együtt követte el a bűncselekményt. Mint a most közzétett ítéletből kiderül, előbb lefogta a Zsuzsanna nevű fiatal nőt, majd társai után maga is közösült a már védekezésre képtelen lánnyal. A következő évben jogerősen három év börtönre ítélték, a büntetését Nagyfán töltötte le.

Úgy tudjuk, a mostani, fiatalabb úszógeneráció tagjai már nem feltétlenül ismerték a kapitány történetét, ám a harmincas generáció körében már köztudott volt mindez.

Forrásainkkal folytatott beszélgetéseinkből az a kép rajzolódott ki, hogy az úszótársadalomban annak idején kialakult egyfajtja konszenzus: Kiss tiszta lappal indulhat, nem foglalkoznak a múltjával, csak a szakmai teljesítménye számít. Erre utalt elég egyértelműen Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke is, amikor az ügyet nyilvánosságra hozó Privát Kopó című lapnak elmondta: „Ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott.”

Felmerül a kérdés, hogy miért éppen most tört felszínre az 55 évvel ezelőtti ügy, ám erre az általunk megkérdezettek nem tudtak válaszolni. Akadt Kiss korosztályához tartozó edző, aki azt mondta, „ilyen ocsmány dolgokkal nem kívánok foglalkozni semmi szín alatt”, egy sportági vezető pedig úgy fogalmazott: „aljas dolognak tartom, hogy ez most került elő”.

Információink szerint ugyanakkor Kiss László korábban írt egy levelet Borkai Zsolt MOB-elnöknek és Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, amelyben beszámolt a múltjáról. Miután Borkai 2010-től, Szabó Tünde pedig 2015 szeptemberétől tölti be jelenlegi posztját, ez arra utal, hogy az úszókapitány a közelmúltban számíthatott rá, hogy nyilvánosságra kerül az ügy. Megkerestük mindkét sportvezetőt az állítólagos levéllel kapcsolatban, ám egyelőre nem sikerült őket elérnünk. Volt olyan uszodai forrásunk, aki úgy értékelte a helyzetet, hogy most „szét akarnak szedni mindenkit az úszás vezetésében”, de hogy kikre gondol, azt nem árulta el.

Korábban telefonon elértük Kiss Lászlót, aki éppen akkor érkezett meg az ügyvédjéhez. Nyilatkozni nem akart, és mint mondta, közleményt sem fog kiadni az ügyben, ám annyit kijelentett: „Erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem.”


Alpolgármester, uszodanévadó, halhatatlan

Kiss László évtizedek óta köztiszteletben álló személy, aki a szövetségi kapitányi titulusa mellett 2014 novembere óta Százhalombatta alpolgármestere. Róla nevezték el a városi sportuszodát is, emellett számos díjat, kitüntetést kapott:

  • Mesteredző (1983)
  • A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008)
  • Százhalombatta díszpolgára (2009)
  • A Nemzeti Sportszövetség Életműdíja (2009)
  • Az év magyar szövetségi kapitánya (2010)
  • Prima Primissima díj (sport kategória) (2011)
  • A Magyar Érdemrend nagykeresztje (2012)
  • Az év magyar szövetségi kapitánya választás harmadik helyezettje (2012)
  • A magyar úszósport halhatatlanja (2013)