Az USA pénzzel segítene Ukrajnán

Fotó: Europress/AFP/HARPO STUDIOS / Europress/AFP/HARPO STUDIOS

-

Kijev felszólította Moszkvát, hogy a genfi megállapodásokkal összhangban nyilvánosan határolja el magát a kelet-ukrajnai szakadároktól, a fegyverek azonnali beszolgáltatására és a megszállt középületek elhagyására hívja fel őket. A Kijevben tárgyaló amerikai alelnök, Joe Biden pedig segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez. De figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót.


Mivel a Moszkva-barát szakadároknak nincs támogatásuk a kelet-ukrajnai lakosok körében, Oroszország újabb és újabb módszereket talál ki a térség megingatására, mindenfajta provokációkat szervez és hajt végre – idézte kedden a kijevi média az ukrán külügyminisztérium közleményét.

„Az orosz titkosszolgálatok ellenőrzése alatt álló törvénytelen fegyveres csoportok folytatják az ország keleti részében a helyzet destabilizálására irányuló tevékenységüket,
amivel alapot teremtenek az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió újabb szakaszának megkezdésére” – jelentette ki a tárca. A külügyminisztérium ezért követeli, hogy az orosz fél a genfi egyezségben foglaltak alapján nyilvánosan határolódjon el a fegyveres szakadároktól és provokátoroktól, és szólítsa fel őket a fegyverletételre, továbbá a megszállt középületek szabaddá tételére, ítélje el a túszejtéseket, amelyek során újságírókat is foglyul ejtettek, valamint ítélje el a szakadárok által terjesztett idegengyűlöletet és az antiszemitizmust. Kijev ismételten leszögezte: nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a kijevi tüntetésekben aktív szerepet játszó, nacionalista szervezetnek, a Jobboldali Szektornak, köze lenne a Donyeck megyében lévő Szlovjanszknál múlt vasárnap történt, halálos áldozatokat is követelő lövöldözéshez. A tárca úgy ítéli meg, hogy az orosz fél alaptalan vádjaival saját aknamunkáját igyekszik elfedni. A külügyminisztérium hozzátette, hogy Kijev pontosan tartja magát az Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomáciai vezetői között április 17-én Genfben létrejött négyoldalú megállapodáshoz, és azóta egy sor intézkedést tett ehhez igazodva, beleértve az erőszaktól való tartózkodást a fegyveres erők részéről, az alkotmányreform vitára bocsátását, valamint törekszik arra, hogy nagyobb önrendelkezést kapjanak a régiók. Andrij Descsicja ukrán ügyvivő külügyminiszter a Twitter közösségi portálon arról tájékoztatott: Kijev diplomáciai jegyzéket küldött Moszkvának arról, hogy milyen lépéseket tesz az ukrán kormány a genfi megállapodások végrehajtása érdekében. Descsicja szerint, most Moszkvának kell számot adnia ugyanerről.


Biden: Az USA segít

Amerikai segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, és ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót. Hangsúlyozta, hogy a május 25-én tartandó ukrajnai elnökválasztás a legfontosabb az ország történelmében, és a megtartásához Washington kész támogatást nyújtani. Kiemelte: az Egyesült Államok hajlandó segíteni az ukrán vezetőknek abban, hogy az alkalmat megragadva megteremtsék a nemzeti egységet. Szólt arról is, hogy Ukrajnának az energiabiztonság megteremtéséhez még időre van szükség, ugyanakkor erősebb helyzetben lenne, ha nem függne az orosz gázszállításoktól.