Az USA nem működik együtt az oroszokkal a szíriai hadműveletekben

Fotó: KOMSOMOLSKAYA PRAVDA / ALEXANDER KOTS

-


Az amerikai védelmi miniszter szerdán Rómában kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem működik együtt Oroszországgal a szíriai hadműveletekben, mert Moszkva stratégiája „tragikusan téves”. Mint mondta, „nem készülünk együttműködni egy általunk tévesnek tartott stratégiával. Megmagyaráztuk, hogy ez tragikusan hibás Oroszország részéről.”

A miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy a pilóták biztonságát érintő technikai részletekről hajlandóak egyeztetni Moszkvával.

Oroszország egy hete indított légi hadjáratot Szíriában, azt állítva, hogy az Iszlám Államot veszi célba, de a repülőgépek lecsaptak már ellenzéki fegyveresekre is. Ez utóbbi csoportok közül egyeseket Washington támogat.

„Annak ellenére, amit az oroszok mondanak, mi nem egyezünk bele az együttműködésbe Oroszországgal mindaddig, amíg egy hibás stratégiát követve támadják ezeket a célpontokat” – mondta a miniszter.

„Amit teszünk, az az alapvető, technikai jellegű megbeszélés a Szíriában repülő pilótákat érintő biztonsági eljárásokról. Nyitva tartjuk a csatornákat, mert ez a pilótáink biztonságát érintő ügy.”