Az USA nem kér az orosz választási megfigyelőkből

Fotó: Sputnik / Alexei Druzhinin

-

A washingtoni külügy szerint pusztán propagandafogás volt az orosz felajánlás.


Oroszország felajánlotta, hogy megfigyelőket küld az amerikai elnökválasztásra. Az amerikai lapok az Izvesztyija és a Russia Today, az orosz propagandaadó alapján azt írták, hogy az USA külügyminisztériuma visszautasította az ajánlatot. Mark Toner helyettes külügyi szóvivő szerint azonban nem utasították vissza az oroszokat, de az ajánlat csupán reklámfogás.

Ha Oroszország valóban megfigyelőket akart volna küldeni az amerikai választásra, akkor jelezhette volna részvételi szándékát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél és nem is lett volna akadálya a részvételüknek - mondta Toner. Az EBESZ keretében amerikai megfigyelők is ott voltak a szeptemberi orosz parlamenti választásokon.


A konzul kereste meg

John Kirby külügyi szóvivő szerint az egyes szövetségi államok joga dönteni arról, hogy kit engednek be választási megfigyelőként, a külügyminisztériumnak nincsenek külön erre vonatkozó előírásai. Oroszország ugyanis közvetlenül megkereste Louisiana, Texas és Oklahoma államokat is. Mindegyikük visszautasította a jelentkezést.

Louisiana belügyi szóvivője, Meg Casper "propaganda-trükknek" minősítette a javaslatot. Szerinte régebben lehetővé tették megfigyelők részvételét más országokból, de Oroszországból soha. Casper szerint az FBI és a belbiztonsági minisztérium is "azt mondta, hogy ezt ne engedjük meg". Hasonlóan nyilatkozott Oklahoma belügyminisztere, Chris Benge is aggódik az orosz kérés miatt. Őt a houstoni orosz konzul, Alexander Szaharov levélben kereste meg, és egy orosz megfigyelő részvételének engedélyezését kérte tőle. Az oklahomai politikus azt tanácsolta a konzulnak, hogy a tévében kövessék a választási folyamatot. Oklahomában nincs olyan törvény, mely engedélyezné külföldi megfigyelők részvételét. Texas belügyminisztere, Carlos Cascos is azt mondta, hogy az állam törvényei csak arra felhatalmazottaknak teszik lehetővé a részvételt a választásokon.

A washingtoni kormány nyíltan Moszkvát vádolj az amerikai kormányzati és demokrata párti számítógépes rendszerek elleni támadások támogatásával. Hillary Clinton szerint ellenfele, Donald Trump túlzottan rokonszenvezik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.