Az USA nem engedett elrepülni egy muzulmán családot Disneylandbe

-

A 11 fős brit családdal ezt csak a repülőtéren, felszállás előtt közölték.


A brit állampolgárságú muzulmán apa, Mohammad Tariq Mahmood és családja Londonból a kaliforniai Disneylandbe akartak utazni, amikor a Gatwick repülőtéren a becsekkolás után azt mondták nekik, hogy visszavonta az Egyesült Államok a vízumukat. Mahmood és a testvére kilenc gyerekükkel utaztak volna el, de hat héttel azelőtt beszerzett vízumukat nem fogadták el, és így elvesztettek 11 ezer fontot (csaknem ötmillió forintot) – számolt be róla a Daily Mail.


Mahmood szerint azért nem engedték be őket az Államok területére, mert muzulmánok, és arra kérte a brit kormányfőt, David Cameront, hogy járjon el érdekükben, és szerezze vissza az elveszített pénzüket.

Mindez nem sokkal azután, hogy az amerikai elnökjelöltségért harcoló Donald Trump úgy nyilatkozott, hogy teljesen be kéne tiltani a muzulmánok beutazását az USA-ba.

És ha ez még nem lett volna elég, mielőtt kivezették volna őket a repülőtérről, vissza kellett vinniük a vámmentes boltba mindent, amit ott vásároltak.

„Még soha nem aláztak meg így. Itt dolgozom. Van egy cégem. És úgy viselkednek velem, mint egy ellenséggel” – mondta a brit férfi.

A család egyébként a Kaliforniában élő rokonokkal találkozott volna 15 év után, a gyerekek pedig már nagyon be voltak zsongva, számolták vissza a napokat, hogy mikor is indulnak Disneylandbe és Kaliforniába.

Már becsekkoltak, és a gépre vártak, amikor egy határőr azt mondta, hogy beszélni akarnak Mr. Mohammaddal. A férfi körülnézett, és tudta, hogy róla van szó, mert a gépre nem várt más ázsiai vagy arab származású ember, csak ők. A határőr elmondta a családnak, hogy nem szállhatnak fel, azt viszont nem tudta megmondani, hogy miért, csak hogy Washingtonból telefonáltak nekik, hogy ne engedjék őket a gépre.

Cameron – aki Trumpot legutóbb „hülyének, megosztónak, és rossznak” nevezte – megígérte, hogy kivizsgálja az ügyet. Mahmood helyi képviselője is megpróbált utánajárni, de az Egyesült Államok nagykövetségétől nem kapott választ.

Nem ez az első ilyen eset. Legutóbb egy brit imámot nem engedtek be az USA-ba, pedig pont a szélsőségesek ellen szólalt volna fel, és ő már korábban is járt többször az országban.