Az USA nélkül is összefog Mexikó és Kanada

-

Mexikó és Kanada akkor is az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) részese marad, ha a Donald Trump amerikai elnök kormánya a kilépés mellett döntene - jelentette be csütörtökön Ildefonso Guajardo mexikói gazdasági miniszter.


„Mexikó és Kanada a viszonyát továbbra is a NAFTA szerint szabályozza majd” - mondta Guajardo egy mexikóvárosi rendezvényen, kiemelve, hogy egyedül az Egyesült Államok vette fontolóra a kilépést. Azt ugyanakkor nem részletezte, miként látja megvalósíthatónak a szabadkereskedelmi övezet fenntarthatóságát Mexikó és Kanada közös határa hiányában.

„Sem Kanada, sem Mexikó nem fogja bejelenteni kilépését (az egyezményből), mert továbbra is a NAFTA hatálya alatt kívánnak maradni” - hangsúlyozta a gazdasági tárcavezető.

Luis Videgaray mexikói külügyminiszter szerdán Washingtonban viszont úgy fogalmazott: Mexikó is kilépne a NAFTA-ból, ha nem veszik figyelembe az érdekeit a megállapodás újratárgyalásakor. A külügyi tárca vezetőjét Guajardo kísérte el az amerikai fővárosba, ahol Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel és Robert Lighthizerrel, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójával tanácskozott.

Az 1994-ben hatályba lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásának következő fordulóját szeptember 1. és 5. között tartják Mexikóvárosban, előzőleg augusztus 20-án Washingtonban ült össze Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok küldöttsége.

Trump ismételten azzal fenyegetett, hogy felmondja a megállapodást, ha nem tudják az ő tetszésének megfelelően módosítani. Szerinte a megállapodás miatt az Egyesült Államokban munkahelyek szűntek meg és visszaesett az ipari termelés. Mexikó viszont úgy látja, az integráció elősegítette a térség versenyképességét, ezzel védve meg munkahelyeket.