Az USA nagykövetét is bekérették Izraelben az ENSZ-határozat miatt

Fotó: AFP / GALI TIBBON / AFP / GALI TIBBON

-

Korábban a nap folyamán az izraeli külügyminisztériumba kérették azoknak az országoknak a nagyköveteit, amelyek megszavazták a BT-ben a határozatot.


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalába kérette vasárnap az Egyesült Államok nagykövetét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában előző nap elfogadott, az izraeli telepbővítéseket elítélő határozatról beszéljen vele – közölte Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő. Korábban a nap folyamán az izraeli külügyminisztériumba kérették azoknak az országoknak a nagyköveteit, amelyek megszavazták a BT-ben a határozatot, és amelyeknek van Izraelben diplomáciai képviseletük. Összesen tíz nagykövetet rendeltek karácsony első napján a külügyminisztériumba, hogy Izrael nemtetszését kifejezzék a döntés miatt.

Az Egyesült Államok ENSZ-beli képviselője nem szavazta meg a határozatot, ugyanakkor a határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy Washington – a BT állandó tagja és Izrael szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.
A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű ENSZ BT-határozat azt követeli Izraeltől, hogy „azonnal és teljeskörűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentum szerint az izraeli telepes tevékenységnek „nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.